h i r d e t é s

Novák Katalin bizonyította, hogy megbízható másodhegedűs lesz Orbán zenekarában

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Novák Katalin bizonyította, hogy megbízható másodhegedűs lesz Orbán zenekarában

2022. május 16. - 09:34

Orbán Viktor pragmatizmusa sodorhatja erkölcsi válságba a Fideszt. 

Az ötödik kormányzati ciklusát kezdő miniszterelnök ugyanis olyan erkölcsi normákat lép át a gazdasági és politikai haszonszerzés indokával, melyeket a nemzetközi színtéren egyre kevesebben tolerálnak. Hiába mondja Orbán Viktor, hogy őt is anya szülte, sokan már ezt is kétségbe vonják, amikor azt látják, hogy az orosz-ukrán háborúból is hasznot kíván húzni. Persze, érzi az ellentmondásokat maga az érintett is, ezért a szavak szintjén olykor elítéli a morál nélküli politizálást. Kár, hogy ezek csak szavak maradnak, ráadásul mással mondatja ki az igazán lényeges tételeket. - írja a Szegedi Kattintós

Sokakat talán meglepett az, hogy Novák Katalin első köztársasági elnöki beszédében határozottan elítélte Oroszország agresszióját Ukrajna ellen. Mivel azonban Novák is Orbán Viktor köpönyegéből bújt elő, biztosak lehetünk abban, hogy a rá leosztott szerepet mondta fel, amikor Putyint tette felelőssé egy szuverén állam lerohanásáért. Az új köztársasági elnök feladata a NER gépezetén belül amúgy is az, hogy a politika erkölcsi oldalát is felmutassa az emberek felé. Ez persze valószínűleg nem fogja megakadályozni abban, hogy aláírjon olyan törvényeket, melyek kiszolgáltatott helyzetbe hoznak olyan társadalmi csoportokat, melyeket a Fidesz politikája valamilyen okból diszkriminálni akar.

Persze, ne ítélkezzünk előre! Jól esne egy teljesen független köztársasági elnök szájából azt hallani, hogy „Örökre nemet mondunk a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre”, vagy: „Nem vagyunk semlegesek. Az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk.” Örömmel elhinnénk, hogy Novák Katalin a saját morális álláspontját hirdeti akkor, amikor azt mondja, hogy hajlandók vagyunk áldozatot hozni a békéért, és nem akadályozzuk a szövetségeseinket abban, hogy áldozatokat hozzanak ennek érdekében.

Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy Oroszország számára igen jelentős veszteség lenne, ha elveszítené ezt a régi és megbízható partnerét.

Igen ám, de Novák rögtön hozzá is teszi, hogy nem egyeznek bele olyan döntésekbe, melyek nagyobb veszteséget okoznak nekünk, mint az oroszoknak. Itt hullik le a lepel az új köztársasági elnök morális alapú állásfoglalásáról. Ő ugyanis azt mondja, hogy a szövetségeseink nyugodtan hozzanak áldozatot azért, hogy a gazdasági szankciók hatására minél előbb véget érjen a vérontás, mi azonban erre nem vagyunk hajlandók. Ebből a gondolatmenetből értjük meg igazán, hogy továbbra is Orbán haszonelvű politizálása fogja meghatározni Magyarország szerepét a konfliktusban.

Ne kerülgessük a forró kását: Ezek a körmönfont gondolatmenetek arról szólnak, hogy Magyarország továbbra is akadályozni fogja az orosz gázra és kőolajra kivetendő uniós szankciók elfogadását, mert a MOL-nak extra bevétele van a jelenlegi állapotnak köszönhetően. A magyar olajipari óriás ugyanakkor az embargó nagy vesztese lehet, hiszen az orosz kőolaj finomítására rendezkedett be, és amíg ezt a terméket értékesíteni tudja a nemzetközi piacon, hatalmas nyereségre tesz szert. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy Oroszország számára igen jelentős veszteség lenne, ha elveszítené ezt a régi és megbízható partnerét.

Orbán pávatánca tehát most nem elsősorban annak szól, hogy Putyinnak akar megfelelni, miközben nem akar teljesen elszigetelődni az európai partnereitől sem, hanem annak, hogy extra nyereséghez és különleges előnyökhöz juttassa a MOL-t. Számára most minden szempontot felülír ez a cél, ami azt is jelenti, hogy a gazdasági és morális szempontok ütköztetésénél továbbra is az előzőek élveznek előnyt. Novák Katalin pedig elődjéhez hasonlóan, mint megbízható másodhegedűs hiába játszik fülbemászó dallamokat az emberi szolidaritás húrjain, a főnöke továbbra is a pénz csörgésére fog álomba szenderülni. Mert, ahogy egy dakota mondás tartja: „Annak a nótáját kell húzni, aki kifizeti a zenekart.” (Szegedi Kattintós)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s