h i r d e t é s

Novák Katalin beiktatódott, beszédet mondott

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Novák Katalin beiktatódott, beszédet mondott

2022. május 14. - 17:40

Novák Katalin brüsszelezéssel és a putyini agresszió elítélésével kezdte meg elnökségét. Néha ugyan kényelmetlen barátok vagyunk, de ha valódi a szükség, mi nem futamodunk meg - jelentette ki az új államfő. 

Novák Katalin köztársasági elnök beiktatási beszédet mond a díszceremónián az Országház előtt, a Kossuth téren 2022. május 14-én. Mellette Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Irodájának vezetője, az államfő főhadsegédje (j). - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hálával a szívemben jöttem ma ide - jelentette ki az új államfő a Kossuth téren tartott beiktatási beszédében szombat délelőtt.

Novák Katalin megköszönte a megválasztásában megnyilvánuló bizalmat, amiből felelősség fakad. Felelősséget érez támogatói iránt, mivel nekik nem akar csalódást okozni, de azok felé is, akik bizalmatlanok és elutasítóak vele szemben. Felelősségét abban látja, hogy köztársasági elnökként megmutassa, mit jelent számára Magyarország, mit gondol a világban betöltött helyünkről.

Ebből a magyar világnézetből következnek majd cselekedeteim - jelentette ki. Beszédében hosszasan foglalkozott Ukrajna orosz megszállásával. Ezt követően tíz pontban szedte össze, mit jelent Magyarországról nézve a háború: 

  • 1. Elítéljük a putyini agressziót egy független, szuverén ország ellen
  • 2. Örökre nemet mondunk a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre.
  • 3. Mi magyarok békét akarunk itt Magyarországon és a szomszédos országokban is. Mi magyarok a békét akarjuk megnyerni nem a háborút.
  • 4. Ez nem a mi háborúnk, de ellenünk, békeszerető, biztonságra, egymás iránti tiszteletre vágyó magyarok ellen is vívják. Követeljük a háborús bűnök kivizsgálását és a felelősök megbüntetését
  • 5. Nem vagyunk semlegesek: az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk. Az Európai Unió és a NATO szövetségének részeként vállalt kötelezettségeinknek eleget teszünk. Amikor pedig jogunk van egy döntésre nemet mondani és a magyar érdek is úgy kívánja, ott nemet is mondunk.
  • 6. Többszörösen megharcolt szuverenitásunkról semmilyen körülmények között nem vagyunk hajlandóak lemondani.
  • 7. támogatjuk Ukrajna csatlakozását az európai országok közösségéhez
  • 8. Készek vagyunk áldozatot hozni a békéért és nem akadályozzuk szövetségeseink áldozathozatalát. Nem egyezünk bele azonban olyan döntésekbe, amelyek nagyobb áldozatot követelnek a magyar emberektől, mint amekkora fájdalmat az orosz agresszornak okoznak.
  • 9. Készséggel vállalunk közvetítő szerepet a hadviselő felek között a béketárgyalások folytatása érdekében.
  • 10. Az Ukrajnában élő magyar embereket megillető jogok biztosításához ragaszkodunk most és a háború után is.

Vannak szövetségeseink és vannak barátaink. Tudjuk mikor kire számíthatunk és mások is tudják, hogy a magyarok szavukat tartó, bátor bajtársak és néha ugyan kényelmetlen barátok vagyunk, de ha valódi a szükség, mi nem futamodunk meg - jelentette ki. Egyúttal jelezte, hogy első útja kedden, Varsóba fog vezetni. 

Később arról beszélt, joggal vagyunk büszkék nyelvünk gazdagságára, kultúránk kincseire, vagy éppen viharos történelmünkre. Mi ugyanazok a magyarok vagyunk, akik 48-ban, 56-ban is küzdöttek szabadságunkért. Majd feltette a kérdést, ha ez így van, miért látnak bennünket egyre kevesebben ilyennek a világ azon tájain, ahol egykor kalapot emeltek bátorságunk előtt. 

Novák Katalin ezt követően egy kiadósat brüsszelezett is.  

Van, hogy el kell menni a falig. Erre tanított meg minket a hatásköreit folyamatosan bővítő brüsszeli bizottság, a senki által meg nem választott hangemberek, a nemzetközi sajtó ellenséges része, a nagy országok érdekeinek dominanciája.

Kijelentette, van, hogy néha át kell törni a falon, mivel ehhez most már van erőnk. Azonban érdemes megnézni, a falon van-e ajtó, ha igen, meg kell próbálni lenyomni, megnézni, van-e kulcs a zárban, vagy valaki, aki beenged minket az ajtón. Ha ez nincsen meg, akkor jöhetnek a faltörő kosok. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy ajtónyitogatásban Magyarország hasznára lehet. Kitért arra is, hogy Magyarország április 3-án egyértelmű döntést hozott. Arra kérte a képviselőket, becsüljék meg azt a bizalmat, amit nekik szavaztak.

Novák Katalin jelezte, nemzete és hazája iránti elkötelezettsége nem változik, s kötelességének érzi megérteni a különböző álláspontokat befolyásoló érveket. Számíthatnak rám azok a magyarok is, akik rossz körülmények között élnek. Leülök egy sámlira, meghallgatom és képviselem őket - fogalmazott. 

Beszédének végét egy Ady Endre-idézettel zárta, majd ezután Rózsa Magdi lépett fel, aki az államfő egyik kedvenc dalát adta elő. (Népszava)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s