fbpx Nőnap: folytonos küzdelem a jogokért | CIVILHETES

h i r d e t é s

Nőnap: folytonos küzdelem a jogokért

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nőnap: folytonos küzdelem a jogokért

2021. március 08. - 09:45

 

A nőkkel szembeni erőszak ellen tüntettek vasárnap Párizsban, egy nappal a nemzetközi nőnap előtt. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A hatóságok adatai szerint 60 százalékkal nőtt a családon belüli erőszak Franciaországban a koronavírus-járvány második hulláma idején, novemberben-decemberben.

"Továbbra is küzdenünk kell a nők elleni erőszakkal szemben, de azért is, hogy több jogunk legyen. Fontos, hogy soha ne lankadjunk, mert láthatjuk, hogy folyvást megkérdőjelezik a nők jogait, legyen szó Franciaországról, más európai országról vagy Dél-Amerikáról” – mondta az egyik demonstráló.

Szíria északkeleti részén több ezer kurd lány és asszonyok tüntetett a jogaiért. Kamisli városában ugyanakkor tánccal és énekkel is ünnepelték a nemzetközi nőnapot.

"Sürgetjük, hogy a kormányok vezessenek be ideiglenes alapjövedelmet a nőknek. Ha az erőszak, a családon belüli erőszak növekedésére gondolunk, láthatjuk, hogy csak azok a nők tudnak megmenekülni ebből a helyzetből, akiknek van valamennyi alapjövedelmük”- mondta az Euronews-nak Raquel Lagunas, az ENSZ Fejlesztési Program (UNDP) igazgatója.

Az oroszországi Jekatyerinburgban látványos katonai bemutatóval köszöntötték a nőket, és a tisztek virágokat osztogattak. A nemzetközi nőnapot 1911-ben ünnepelték meg először, 1977-ben tette ünneppé az ENSZ Közgyűlése. (Euronews)


 

Kommentek

h i r d e t é s