h i r d e t é s

Üzemanyagfejlesztés a BRESZT OD-300-as reaktorhoz

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Üzemanyagfejlesztés a BRESZT OD-300-as reaktorhoz

2021. március 03. - 07:03

Első generációs nitrid üzemanyagot fejlesztettek ki a BRESZT-OD-300 gyorsneutronos blokkhoz

Az első BN-1200-as orosz gyorsneutronos blokk - Forrás: Atombiztos Blog - Blogstar

A Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalatához, a TVEL-hez tartozó Bocsvár Intézetben az ólomhűtésű BRESZT-OD-300 típusú gyorsneutronos blokkhoz használt kevert urán-plutónium (nitrid), oroszul SZNUP (angol rövidítéssel MNUP-üzemanyag) számára fejlesztettek ki üzemanyag-pálcákat. Ezeket a Roszatom stratégiai Proriv (Áttörés) elnevezésű, a nukleáris üzemanyagciklus zárását célzó projekt részeként megvalósuló kísérleti demonstrációs célú energetikai reaktorban használják majd. A blokk a nyugat-szibériai Tomszk megyében található Szeverszkben épül meg.

Ezzel párhuzamosan a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata folytatja a második generációs, nagyobb mértékű kiégést biztosító üzemanyag fejlesztését ugyanehhez az ólomhűtésű gyorsneutronos reaktorhoz. Ez az üzemanyag a kevert urán-plutónium (nitrid) nukleáris üzemanyag reaktorban történt kiégetése utáni újrafeldolgozással jön létre.

A kevert urán-plutónium (nitrid üzemanyagot) tartalmazó kísérleti fűtőelemkötegeket 2014 óta tesztelik a Belojarszki Atomerőmű BN-600-as reaktorában. Annak ellenére, hogy az ólomhűtésű  BRESZT reaktor indító töltetéhez elegendő a 6 százalékos kiégési szintű üzemanyag, a kísérletek során ez mutató már elérte a 9 százalékot. A kapott eredmények alapján tesztelni tudjuk az üzemanyagrudak élettartamát a 9-10 százalékos kiégési szintű üzemanyag használata mellett” – mondta Mihail Szkupov, a Bocsvár Intézet vezérigazgató-helyettese.

A BRESZT-reaktorhoz fejlesztett nitrid üzemanyaggal kapcsolatos kutatási eredmények jelentősen fel fogják gyorsítani a következő generációt képviselő BN-1200M gyorsneutronos reaktorhoz szükséges üzemanyag fejlesztését is.  A tervek szerint 2022-ben a BN-1200M típusú kísérleti üzemanyagrudakat a BN-600-as gyorsneutronos reaktorban fogják tesztelni” – mondta el Alekszandr Ugrjumov, a TVEL Rt. kutatás-fejlesztésért és minőségbiztosításért felelős alelnöke.

A szeverszki Szibériai Vegyi Kombinát területén, amely a Roszatomhoz tartozó TVEL üzemanyaggyártó vállalat üzeme, valósul meg a kísérleti demonstrációs energetikai komplexumnak nevezett, folyékony ólomhűtésű blokk, amelyhez kapcsolódik egy urán-plutónium (nitrid) üzemanyag gyártását szolgáló modul is.  2021. február 10-én az Orosz Szövetségi Környezetvédelmi, Műszaki és Nukleáris Ellenőrző Hivatal, a Rosztyehnadzor létesítési engedélyt adott a világ első ólomhűtéses, gyorsneutronos reaktorral rendelkező atomerőművére, ami után megkezdődhet a demonstrációs célú kísérleti blokk kivitelezése.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s