h i r d e t é s

Magyarország továbbra is az EU egyik legszegényebb országa

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Magyarország továbbra is az EU egyik legszegényebb országa

2020. december 18. - 18:59

Magyarország továbbra is az Európai Unió harmadik legszegényebb országa az Eurostat adatai szerint - hívta fel a figyelmet az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke pénteken.

Járdánházi utcakép

Korózs Lajos, az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, Magyarországon az emberek lényegesen rosszabbul élnek, mint ahogy élhetnének.

Kifejtette: Magyarország az egy főre jutó GDP-t nézve a középmezőnyben van, Portugáliával, Olaszországgal, vagy Csehországgal együtt, de a fogyasztás szempontjából sereghajtó, csak Bulgáriában és Horvátországban rosszabbak az adatok.

Elmondta, Magyarországon az országos átlag felett csak az egyszemélyes, valamint a gyermektelen háztartás él. Hozzátette: a kétgyermekes háztartások nagyjából az országos átlaggal megegyező életszínvonalon élnek, a legnehezebb helyzetben a háromgyermekes családok, illetve azok a háztartások vannak, ahol az egyik felnőtt nyugdíjas.

Korózs Lajos szerint a koronavírus-járvány alatt a kormány "össze-vissza intézkedéseket" hozott. Bírálta, hogy nem segítettek a nyugdíjasoknak, holott a kormány pillanatok alatt tudott pénzt átcsoportosítani, ha "saját oligarcháiról" volt szó.

Sürgette a százszázalékos táppénzt a közszféra azon dolgozóinak, akik a munkahelyükön fertőződtek meg koronavírussal. Bírálta, hogy a kormánypártok azt a szocialista javaslatot sem támogatták, hogy a járvány miatt állásukat vesztett szülők kapjanak gyermekenként 50 ezer forintos támogatást karácsony előtt.

Kezdeményezte azt is, hogy december 16. után is ingyenes legyen az orvosi ellátás azoknak a fiataloknak, akik nyáron érettségiztek, vagy diplomáztak, de nem találtak munkát. (MTI)