h i r d e t é s

Kínzással és szexuális erőszakkal is megvádolták a belarusz kormányerőket

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kínzással és szexuális erőszakkal is megvádolták a belarusz kormányerőket

2020. szeptember 19. - 09:30

Szvetlana Cihanouszkaja békés tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszakról beszélt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a belarusz helyzetről rendezett vitáján.

Forrás: Euronews

Kínzással és szexuális erőszakkal vádolják a belarusz kormányerőket - az ellenzék elnökjelöltje, Szvetlana Cihanouszkaja pedig békés tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszakkal vádolta meg a hatóságokat, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a belarusz helyzetről rendezett vitáján. A belarusz kormány visszautasít minden ilyen vádat.

Jurij Ambrazevics. Belarusz állandó ENSZ-képviselője szerint semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a tüntetők bármelyikét is bántalmazták volna szexuális értelemben. "Mint mondta, arra sincs bizonyíték, hogy embereknek veszett volna nyoma a tüntetések alatt. A politikai indokú meghurcolásokra sincs bizonyíték, akit őrizetbe vettek, azokat törvényes procedúra keretében vették őrizetbe és törvényes nyomozást folytatnak le ügyükben" - tette hozzá.

A képviselők többsége támogatta, hogy szankciókat léptessenek életbe Lukasenka elnökkel szemben, és azt is megerősítették, hogy nem ismerik el a választási eredményt.

"Az EU korábban már vezetett be szankciókat Belarusz ellen. Ez az Európai Tanács jövő heti ülésén újra napirenden lesz. Erre szólítottak fel csütörtökön az Európai Parlament képviselői is, elsöprő többséggel. Ebben a kérdésben nagy az egyetértés az uniós intézményekben" - fogalmazott Shona Murray, az Euronews tudósítója.

Mindeközben orosz és belarusz hadgyakorlatok zajlanak a lengyel határ közelében - több mint 800 katona vesz részt a műveletben, amely szeptember 25-ig tart. (Euronews)