fbpx Az Alkotmánybírósághoz fordult Lovász László | CIVILHETES

h i r d e t é s

Az Alkotmánybírósághoz fordult Lovász László

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az Alkotmánybírósághoz fordult Lovász László

2019. szeptember 06. - 12:17

 

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a kutatóhálózatokat átalakító törvény megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól. - írja a napi.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az országgyűlés kormánypárti többsége július elején fogadta el a törvényt, ami elveszi a kutatóhálózatot és az akadémia saját vagyonának nagyobb részét a Magyar Tudományos Akadémiától, és a hálózatot az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) alá helyezi, amelynek vezetőit a miniszterelnök nevezi ki.

Lovász László indoklása szerint az akadémiai törvény módosítása sérti a tudományos kutatás és a tulajdonjog Alaptörvényben biztosított védelmét, ezért a rendelkezések visszamenőleges hatályú megsemmisítését kérte beadványában, amelynek teljes szövege az MTA honlapján olvasható.

Az MTA elnökének beadványa szerint az MTA tulajdonát kárpótlás nélkül kisajátította az állam, mivel "a törvény kötelezővé teszi az Akadémiának, hogy tulajdona egy jelentős részét ellenszolgáltatás nélkül (!) más jogi személy használatába bocsássa. Ráadásul a törvény ezt időbeli korlátozás nélkül írja elő, amikor a mai jogrendünktől meglehetősen idegen szerződéskötési kötelezettséget állapít meg". Hozzátette, hogy az Akadémia tulajdonjoga csak névleg maradt fenn, azonban a rendelkezés és használat joga megszűnt.

Megjegyzi azt is, hogy a tudományos kutatóhálózat hatékonyságának növeléséhez nem kellett volna korlátozni az Akadémia tulajdonjogait, hiszen az elérhető lett volna akkor is, ha az MTA tulajdonában marad - idézi a beadványt a 444.

napi.hu


 

h i r d e t é s