h i r d e t é s

Az önkormányzati elvonások miatt lemond emelt fizetéséről a szombathelyi és pécsi polgármester

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az önkormányzati elvonások miatt lemond emelt fizetéséről a szombathelyi és pécsi polgármester

2022. január 22. - 06:28

Sem Szombathely, sem Pécs polgármestere nem kéri a megemelt fizetését, amit törvény ír elő. A parlament úgy emelte meg a településvezetők jövedelmét, hogy fedezetet nem biztosított hozzá

Péterffy Attila, pécs polgármestere - Forrás: MTI/Mónus Márton és Nemén andrás, Szombathely polgármestere - Forrás: Savaria Fórum

. A központi intézkedések ráadásul jelentősen csökkentik az önkormányzatok bevételeit. Az ellenzéki településvezetők azt mondták, ebben a helyzetben nem lenne igazságos, ha több pénzt vennének fel.

Szombathely ellenzéki összefogás által támogatott polgármestere azt mondta, az elvonások miatt olyan súlyos gazdasági helyzetbe került a város, hogy egyetlen fillérrel sem szeretné emeltetni a fizetését. Ez azonban nem egyszerű, mivel a településvezetők javadalmazását törvény szabályozza. „Arra kértem a szombathelyi önkormányzatot, hogy ne kelljen felvenni ezt a fizetésemelést, és amennyiben mégis kikényszeríti a kormányhivatal, akkor jótékonysági célra fogom ezt fordítani” – mondta Nemény András.

A szintén ellenzéki pécsi polgármester sem veszi fel az emelt fizetést. Ő más módon kívánja felhasználni a különbözetet. „Nem tudom elkerülni, hogy a törvény – a hivatalon keresztül – végrehajtásra kerüljön. Ha akarom, ha nem, meg kell kapnom a fizetésemelést, viszont én ezt az összeget vissza fogom adni a költségvetésnek, azért, mert ahhoz, hogy fennmaradhassanak az intézményeink, az ott dolgozók bérét is fizetni kell” – magyarázta Péterffy Attila.

Pécsen sem a kormánypárti, sem az ellenzéki képviselők nem költik magukra a többletpénzt. Az ő fizetésük minimálbéremelés miatt emelkedik.

Kővári János, ÖPE-KDNP frakció önkormányzati vezetője híradónknak azt mondta: már decemberben felajánlották az összeget szociális és kulturális célokra. Ő egy olyan szervezetet választott, amelyik roma alkotók műveit fordítja jótékony célokra, míg a Momentum frakciója szegényebb, hátrányosabb helyzetű családoknak, alapítványoknak ajánlották fel a pénzt.

A parlament döntése alapján a polgármesterek bére átlagosan 30 százalékkal emelkedik. Az 5000 fő alatti településeken a béremelést központi forrásból támogatja a költségvetés, az ennél nagyobbaknak azonban saját forrásból kell kigazdálkodni a fedezetet. (atv.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s