h i r d e t é s

Elnapolták Orbán Bosznia-Hercegovinába tervezett útját, mert sok politikust feldühítettek a magyar miniszterelnök szavai

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Elnapolták Orbán Bosznia-Hercegovinába tervezett útját, mert sok politikust feldühítettek a magyar miniszterelnök szavai

2022. január 21. - 13:00

Orbán Viktor muszlimokra tett kijelentése csapta ki a biztosítékot több politikusnál.

Milorad Dodik és Orbán Viktor munkaebédje Laktašiban, 2021. novemberében - Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

„Orbán – Dodik révén – az európai muszlimok Kristályéjszakáját készíti elő” – így vélekedett az Euronews szerint Semsudin Mehmedovic, a bosznia-hercegovinai törvényhozás bosnyák képviselője egy Facebook-posztban. A cikk szerint elkeseredett véleményét az eltelt hónapok eseményei váltották ki. Uniós képviselők úgy látják, a politikai feszültség növekszik Bosznia-Hercegovinában és úgy vélik, hogy ennek felelőse Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai elnökség tagja.

Mehmedovic szerint a térségben nem Bosznia a kulcskérdés, hanem az EU viszonyulása a formálódó jobboldali radikális mozgalmakhoz, amelyekhez Dodik, Orbán és Jansa [a szlovén miniszterelnök – a szerk.] tartozik, és egészében véve mindazokhoz, akik Európa politikai stabilitását veszélyeztetik. A képviselő azután felsorolja az aggályait: szerinte kiemelt szerepe van, hogy Magyarország meg kívánja hiúsítani a Dodik elleni uniós szankciókat; és hogy - álláspontja szerint - a népirtást tagadók oldalán áll.

Hogy világos legyen szavainak súlya: a Kristályéjszaka egy egyéjszakás rémálom volt a Németországban élő zsidók számára, amikor 1938. november 9-én a nácik 267 zsinagógát raboltak ki, rongáltak meg vagy döntöttek romba, továbbá 7000, a zsidók tulajdonában álló üzletet gyújtottak fel. Azon az éjszakán százak haltak meg (sokan önkezükkel vetettek véget az életüknek), röviddel később pedig harmincezer zsidót koncentrációs táborokba toloncoltak.

Orbán egyik kijelentése ráadásul kicsapta a biztosítékot Szarajevóban, amikor egy tavaly év végi Kormányinfón arról beszélt, „nem állnak jól a csillagok, de sose álltak jól (...) Mindent megteszek annak érdekében, hogy meggyőzzem Európa nagy vezetőit arról, hogy ugyan a Balkán lehet, hogy tőlük messzebb van, mint Magyarországtól, de az ő biztonságuk szempontjából is kulcskérdés, hogy hogyan oldjuk meg egy olyan államnak a biztonságát, amelyben kétmillió muszlim él.”

„Nem bevándorlók vagyunk, hanem – Orbántól, Dodiktól és a hozzájuk hasonlóktól eltérően – őshonos európai nép. Ők ugyanis nem illeszkedtek be a civilizációs értékekbe, hanem a gonosz oldalán állnak” – írta bejegyzésében Šemsudin Mehmedović. A képviselő azzal zárta véleményét:

mindenki számára világos, hogy Orbán azon európai erők mozgósítója, amelyek a muszlimok Kristályéjszakáját készítik elő.

Németországban a Kristályéjszakán - 1938. november 9-én - a nácik 267 zsinagógát raboltak ki, rongáltak meg vagy döntöttek romba. Azon az éjszakán százak haltak meg, harmincezer zsidót pedig koncentrációs táborokba toloncoltak.

Az Euronews azt írja, Mehmedovic tulajdonképpen a háromtagú – bosnyák, szerb és horvát – államelnökség bosnyák tagjának, Sefik Dzaferovicnak az álláspontját részletezte, aki már decemberben „szégyenteljesnek és arcátlannak” nevezte a magyar kormányfő nézetét a muszlimokról.

A cikk szerint Dzaferovic Orbán január végére meghirdetett szarajevói látogatására is kitért, azt mondta, az államfői testületet a meghívó, a kormányfői tisztséget betöltő, szerb nemzetiségű Zoran Tegeltija, a minisztertanács elnöke tájékoztatta a magyar vendég érkezéséről.

Orbán hivatalos látogatását korábban január 25-re tűzték ki, azonban a meghívó, Zoran Tegeltija hivatalából azt jelentették, hogy a találkozót a járványhelyzetre hivatkozva elnapolták. Az Euronews megkérdezte Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy tényleg lemondták-e az utat, mire annyit írt,

a miniszterelnök külföldi hivatalos útjairól mindig kellő időben tájékoztatást adunk a sajtónak.

(hvg.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s