h i r d e t é s

Havi félmillió a külföldi nyelvtanulásért felelős biztosnak

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Havi félmillió a külföldi nyelvtanulásért felelős biztosnak

2022. január 21. - 08:20

Három éve havi félmilliót vesz fel a külföldi nyelvtanulásért felelős biztos, bár a program nem indulhatott el

Bartos Mónika - Forrás: Magyarország Kormánya/Facebook

Összesen 18 millió forintnyi fizetést vehetett fel Bartos Mónika fideszes képviselő arra, hogy elősegítse a magyar diákok külföldi nyelvtanulását. Kinevezése óta egyetlen tanulót sem indítottak útnak a járvány miatt, ennek ellenére tavaly, amikor már leállították az az évi programot, meghosszabbították a politikus megbízatását.

Lassan három éve veszi fel miniszteri biztosi fizetését Bartos Mónika fideszes képviselő, aki a „9. és 11. évfolyamos tanulók célnyelvi országba történő tanulmányútjai előkészítésével és koordinációjával kapcsolatos feladatok ellátásért”, azaz a külföldi nyelvtanulási programért felel. Eddig egyetlen magyar diák sem utazott ki nyelvet tanulni e program keretén belül, és nemrég bejelentették, hogy a járványhelyzet miatt erre az évre is lefújják azt.

A programot még 2019 februárjában hirdette meg Orbán Viktor miniszterelnök. Minden kilencedikesnek és tizenegyedikesnek, vagyis körülbelül 140 ezer diáknak biztosítana ingyenes lehetőséget kéthetes külföldi nyelvtanulásra a nyári szünetben. Rá két hónapra, 2019 áprilisában nevezték ki két évre Bartos Mónikát miniszteri biztosnak havi félmilliós fizetésért, amelyet az 1,7 millió forintos képviselői illetményén felül kap. Ezen kívül a feladatai ellátásához hivatali gépjárművet is a rendelkezésére bocsátottak, először egy Skoda Superbet, amelyet később egy Octaviára cseréltek le.

A diákok a tervek szerint először 2020 nyarán mehettek volna világot látni nyelvtanulás céljából, de akkor a programot elmosta a világjárvány. 2021-ben csak romlott a helyzet, esély sem volt arra, hogy tömegével utazhassanak külföldre a magyar fiatalok, ennek ellenére Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere 2021 áprilisában, a második hullám csúcsán egy évvel meghosszabbította Bartos miniszteri megbízatását, amely jelen állás szerint idén április végéig szól. A hosszabbítás azért is volt furcsa, mert egy 2020. decemberi kormányhatározatban már lemondtak a 2021-es megvalósításról is, azzal, hogy a nyelvtanulási program legkorábban 2022-ben indulhat el.

Bár a járványról és hatásairól a fideszes politikus természetesen nem tehet, Bartos miniszteri biztosi kinevezése azért is indokolatlannak tűnik, mert a program szervezését az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiadta a diákok külföldi iskoláztatásában nagy tapasztalatokkal rendelkező Tempus Közalapítványnak. A megállapodás értelmében a Tempus vállalta a program megvalósítását, így az utaztatások lebonyolítását és a kapcsolódó feltételek biztosítását.

Megkérdeztük Bartos Mónikát, hogy miben merült ki miniszteri biztosi tevékenysége, és nem érzi-e feleslegesnek eddigi közreműködését, de – bár többször, több csatornán is kerestük – cikkünk megjelenéséig nem válaszolt.

– Ez a pazarló gazdálkodás egyik tipikus példája, hiszen olyan állami stallumot, vattaállást adnak tűzhöz közel állóknak, mely érdemi hasznot nem hoz, a közjót nem szolgálja. Ezt a korrupció egyik megnyilvánulási formájának tekintjük – mondta a 24.hu-nak Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója.

A programra 2020-ban és 2021-ben egyaránt 35-35 milliárd forintot irányoztak elő a költségvetésben, az idén pedig 30 milliárd forintot szántak volna rá. 2020-ban ebből 607,5 millió forint ment el az előkészületekre és 842,3 millió forint a pályázati lebonyolításához szükséges informatikai háttér biztosítására, az eredeti összeg túlnyomó részét, 33,5 milliárd forintot pedig átcsoportosították a járvány elleni védekezési alap javára a zárszámadási törvény alapján. Az idei évre szánt 30 milliárd forintot a költségvetési hiány csökkentésére fordítják, és hiába csak a közelmúltban fújták le hivatalosan erre az évre tervezett programot, ez valójában már akkor eldőlt, amikor egy karácsony előtti kormányhatározatban elvonták a teljes keretet a 755 milliárd forintos megszorítás részeként. (24.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s