h i r d e t é s

Életveszélyes lebegő telepeket most partra a víz Ausztráliában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Életveszélyes lebegő telepeket most partra a víz Ausztráliában

2022. január 20. - 17:59

Hatalmas mennyiségben mossa partra a víz a világ egyik legveszélyesebb, telepes medúzafajának, a portugál gályának (Physalia physalis) a példányait Ausztráliában.

Physalia physalis - Forrás: wikipedia/Yorkiebrit

A portugál gálya a kinézetre hasonlít a hagyományos medúzára, de valójában apró organizmusokból álló lebegő telep. Csalánsejtjeinek mérge képes megölni kisebb halakat és más zsákmányállatokat, SŐT, BIZONYOS ESETEKBEN MÉG AZ EMBERREL IS VÉGEZ. 

Lisa-Ann Gershwin medúzaszakértő szerint a portugál gályák „döbbenetes mennyiségben” vetődtek partra az elmúlt hónapokban a meleg időjárásnak köszönhetően Új-Dél-Wales, Viktória, Dél-Ausztrália és Tasmánia államokban. 

Gershwin szerint van még mit tanulni ezeknek az élőlényeknek a biológiájáról, mivel nagyon nehéz végigkövetni, honnan származnak, és nehéz tanulmányozni őket életciklusuk vége előtt. Az azonban ismert, hogy a klímamelegedés okozta változások valószínűleg kedvező környezetet teremtenek a szaporodásukhoz, hiszen a portugál gályák és más medúzafajok is meglehetősen elszaporodtak.

A portugál gálya egy-egy telepe lényegében négyfajta apró, hasonló felépítésű élőlényből áll. Ezek mindegyikének külön fiziológiai funkciója van, de egyedül nem lennének életképesek. Populációt alkotó kolóniáik szabadon lebegnek az óceán felszínén. Az egyes kolóniák „bal- vagy jobbkezesek”, vitorlául szolgáló gázhólyagjaik az egyik vagy a másik irányba fordulnak. Így a feltámadó szellő adott időben csak a kolóniák egy kis számát sodorja el, tehát egyetlen széllökéssel nem vész el az egész populáció. (MTI) / Index


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s