h i r d e t é s

Függőség, és ami mögötte van – avagy kiből lehet függő?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Függőség, és ami mögötte van – avagy kiből lehet függő?

2022. január 20. - 12:02

Ha szerencsejátékokról vagy fogadásról van szó, óhatatlanul is előkerül a függőség témaköre. Komoly probléma, amely a világ számtalan országában érinti a lakosságot. Sokan küzdenek a világban különféle függőségekkel – a szerencsejáték pedig vezető ezek közt. Ám nem mindenki válik függővé. Vannak bizonyos tényezők, amik meghatározzák a hajlamot, tehát érdemes odafigyelni rájuk.

Genetika vagy pszichológia?

Az esettanulmányok azt mutatják, hogy valahol mindkettő. Az egyik nem alakulhat ki a másik nélkül viszont. Amennyiben hajlamosak vagyunk genetikailag a függőségre, az még önmagában nem jelent semmit. A dolog két összetevős, a másik összetevő pedig valahol a gyerekkorban keresendő.

Függőség – egy bizonytalan gyermekkor története

Játsszunk akár pókert vagy az online fogadás különféle formáit, kétségtelenül egyértelműek a jelek, ha képtelenek vagyunk abbahagyni. Ennek a pszichológia hátteréről kevésbé esik szó. Pedig egyre világosabb, hogy a függőség környezeti tényezői nem mások, mint a gyermekkorban kialakul kötődési problémák. Ezek a problémák általában a szülő–gyermek viszony torzulásaira vezethetőek vissza. Kicsi korban a gyermek biztonságot keres, fontos, hogy azt érezze, szeretik. Az egyetlen és első számú biztonságot a szülők jelentik ilyenkor. Ha ezt a biztonságérzetet elveszti, akkor bizony borítékolható lesz a hajlama a függőségekre.

Elég egy válás...

Ahhoz, hogy fiatalon sérüljön a biztonságérzetünk, tulajdonképpen semmi olyan nem kell, ami komolyabban felforgatná a gyermeki valónkat. Elég egy válás. Azt megélni, hogy a kicsi ki van téve a szülei feszültségének. Ha ezt megérzi, az alapjaiban rengetheti meg a biztonságérzetét. Ha pedig jelen van a hajlam, akkor a szülők meg is alapozták ezzel csemetéjük felnőttkori függőségeit.

Mi történik a függőség alatt?

A függőség tulajdonképpen nyugalom- és örömérzet egyfajta keresését jelenti. Újra és újra szeretnénk átélni azt az érzést, ami gyerekkorban nem adatott meg eléggé. Ha dohányzunk, az agyunk receptorai a nikotin hatására dopamint és endorfint termelnek. Mikor szerencsejátékon nyerünk, akkor is ugyanez történik. Ugyanazt a boldogságérzetet keressük mindkét esetben, amit nem kaphattunk meg. Ezért a függőség felnőttkori elhanyagoltság esetén is kialakulhat, például ha nem élünk boldog párkapcsolatban.

Mi tehát a megoldás?

Amennyiben érzékeljük magunkon például a szerencsejáték-függőség jeleit, érdemes eltűnődnünk a gyermekkorunkon. Mi vezetett idáig vajon, ami helyett most a boldogság érzését keressük? A megértés itt rengeteget számít. Ha rájövünk, hogy mi hiányzik, akkor van esélyünk a gyógyulásra. Komoly függőség esetén megfelelő szakemberrel, aki pszichoterápiával segít feltérképezni és megoldani problémát. Ha valóban meg akarunk szabadulni a függőségtől, akkor igenis próbáljuk meg. Ez lehet az első lépés ugyanis a gyógyulás felé. Igaz, hogy sokan azt gondolják, a függőség maximum karban tartható, de nem gyógyítható. Azonban a mai napig vita tárgyát képzi ez a kijelentés. Higgyük, hogy meg tudunk gyógyulni, másképp esélyt sem adunk magunknak.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s