h i r d e t é s

Így változtak a koronavírus-szabályok az iskolákban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Így változtak a koronavírus-szabályok az iskolákban

2022. január 20. - 08:51

Az Oktatási Hivatal intézkedési tervet tett közzé, melyben ajánlásokat osztanak meg a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezésére.

A kép illusztráció! - Forrás: Luka Dakskobler/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Az Eduline hírportál jóvoltából megtudhattuk, pontosan milyen intézkedéseket vezettek be az oktatási intézmények nagy részében. A fontosabb változásokat az alábbi felsorolásban közöljük:

  • Már az 1-6. évfolyamon is ugyanolyanok lesznek a járványügyi szabályok, mint a 7-12. évfolyamon. Eddig az általános iskolák alsó tagozatain (ahol a diákok az életkoruk miatt egészen decemberig nem kaphattak védőoltást) egész osztályok kerültek karanténba egy-egy fertőzött miatt. Ezentúl itt is más szabályok vonatkoznak majd az oltott és az oltatlan diákokra.
  • Ha egy diák koronavírustesztje pozitív, hét napra kerül karanténba. Ha letelt az egy hét, csak akkor mehet újra iskolába, ha legalább három napja nincs láza, és a légúti tünetei is megszűntek. A karantént le lehet rövidíteni, a minisztérium egész pontosan azt írja, hogy „három nap tünetmentesség esetén, a tünetek kezdetétől számított 5. napon végzett negatív gyorsteszteredmény esetén az elkülönítés feloldható, és a tanuló visszatérhet az intézménybe”.
  • A fertőzött diák osztályában folytatódik a jelenléti oktatás. Azoknak, akik már megkapták az oltást, továbbra is be kell járniuk az iskolába (hiába kontaktszemélyek), egyedül akkor kerülnek karanténba, ha az oltás ellenére pozitív lesz a koronavírustesztjük.
  • Más szabály vonatkozik azokra a diákokra, akik nem kapták meg az oltást: ők kontaktszemélyként öt napra kerülnek karanténba.
  • A karanténba került diákoknak el kell küldeni az „előrehaladáshoz szükséges információkat”. Nem tiltják az online oktatást, a tájékoztatóban az áll, hogy „a jelenléti oktatásba otthonról történő bekapcsolódás lehetőségét az adott intézmény a helyben kialakult módon, a rendelkezésre álló technikai adottságoknak megfelelően biztosíthatja”.

(liner.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s