h i r d e t é s

Tongán a cunami után, több szigeten minden megsemmisült

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tongán a cunami után, több szigeten minden megsemmisült

2022. január 20. - 08:05

Napokkal a vulkánkitörés és a szökőár után érkezhettek meg az első segélyszállítmányok, mostanra sikerült leszállásra alkalmassá tenni a repülőteret.

Forrás: BBC

Csütörtökön megérkeztek az első repülőgépek a vulkánkitörés és szökőár sújtotta Tongára, öt nappal azután, hogy a katasztrófa gyakorlatilag elzárta a csendes-óceáni országot a világ többi részétől.

A szigetcsoport szombat óta megközelíthetetlen volt, amikor az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb vulkánkitörése nyomán szökőár rohant végig a Csendes-óceánon, amely elárasztotta a királyság szigeteit. Emellett vastag hamuréteg borította be a szárazföldi részeket, így Tonga fő repülőterét is csak mostanra sikerült megtisztítani.

Az első C-17 Globmaster Ausztráliából érkezett, víztartályokat, generátorokat, higiénés eszközöket, kommunikációs berendezéseket szállított.

Az ENSZ becslései szerint a szigetcsoport százezres lakosságának nyolcvan százalékát érintette a katasztrófa, volt, ahol 15 méteres hullámok semmisítettek meg mindent. Az egyik legsúlyosabb probléma, hogy a vulkánkitörés és a cunami beszennyezte az ivóvízkészleteteket.

Miután a légihíd megnyílt, számos ország jelezte, hogy kész segítséget nyújtani, így Japánból, Kínából és Franciaországból is útnak indulnak a gépek.

A szigetcsoport szigorú covidprotokollt tart fenn – a koronavírus-járvány eddigi hullámai alatt összesen 1 fertőzéses eset fordult elő –, így a szállítmányok célba juttatása érintésmentesen történik, a gépek a kirakodás után azonnal távoznak. (Yahoo News) / 444.hu


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s