h i r d e t é s

Már több mint 500 magyar településnek nincs háziorvosa

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Már több mint 500 magyar településnek nincs háziorvosa

2022. január 20. - 06:46

Az omladozó egészségügy egyre kevesebb háziorvost csábít saját praxisra. A kisebb falvakban, ha meghal az orvos, senki sem jön helyette, olyan rosszak a körülmények. 

A háziorvosokra egyre több feladatot hárít a kormány, de támogatásaikat nem növeli, így egyre kevesebben választják ezt a szakmát. A GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb elemzése szerint idén év elején már 508 település 645 praxisában nem volt orvos – számolt be a Népszava.

A helyzet rossz volt, és egyre romlik: 2021 januárjához képest 10 százalékkal nőtt az olyan települések száma, hogy egyáltalán nincs háziorvos! A betöltetlen praxisok száma 6 százalékkal emelkedett.

Van, ahol 10-15 éve nincs háziorvos!

A második Orbán-kormány hivatalba lépése, 2010 óta 556 fővel, azaz mintegy 7 százalékkal kevesebb a praktizáló háziorvosok száma. Akik viszont maradtak és praktizáltak - a KSH legfrissebb (2020-as) adatai szerint – összesen több mint 63 millió esetet láttak el. Azaz egy háziorvosra 10 663 eset jutott, vagyis 43 eset naponta, ami 4,7% több mint 2010-ben. A statisztikából az is kiderül, hogy egy-egy betegre átlagosan maximum 12 perc jut.

Az üres praxisok helyettesítése miatt a helyettesített és az eredeti praxisban is romlik a betegek ellátása, mivel a háziorvosok túlterheltsége növekszik.

A legtöbb háziorvos (73) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hiányzik, szintén magas ez a szám Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben, ahol 58, illetve 44 háziorvost keresnek, valamint Budapesten, ahol 47 betöltetlen praxis van. A legkevesebb, 17 betöltetlen praxis Komárom-Esztergom-megyében volt.

Települések tekintetében kiemelkedő volt Salgótarján a maga 8 betöltetlen praxisával. Négynél több háziorvos hiányzott Tatabányán, Pápán, Dunaújvárosban, Székesfehérváron, Szombathelyen, Nagykanizsán, illetve a XIV, a XV és a XX. kerületekben.

Azért nő a betöltetlen körzetek száma, mert a háziorvosok körében jelentős az elöregedés, a nyugdíjba vonuló orvosok helyett nincs utánpótlás. Az alapellátásban dolgozók átlag életkora 60 év körüli. A szak- és a magánellátás sokkal vonzóbb a magasabb keresetek és a szakmai előmeneteli lehetőségek miatt, ezért kicsi a háziorvosi utánpótlás. A COVID-védőoltások beadása is a háziorvosi körzeteket terheli tovább. A háziorvosi praxisközösségek csak tüneti kezelést jelentenek az orvoshiány "orvoslásában" - írják az elemzés készítői. (Népszava)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s