h i r d e t é s

Már Budapesten tárgyalnak az EBESZ-megfigyelők

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Már Budapesten tárgyalnak az EBESZ-megfigyelők

2022. január 19. - 06:04

A Nemzeti Választási Iroda elnöke és a Nemzeti Választási Bizottság elnöke fogadta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet küldöttségét, amely tárgyalt a közmédia képviselőivel is.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, és Téglási András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke kedd délután fogadta az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) szakértőit. A négy fős delegációt a Választási Megfigyelési Főosztály irányítója, Meaghan Fitzgerald vezette. A küldöttség január 17–21. között tartózkodik Magyarországon, hogy az idei országgyűlési választásokat megelőző helyzet és a választások előkészítése kapcsán tájékozódjon. A szakértők több más szervezettel, törvényhozási és kormányzati szereplővel is egyeztetnek.

A megbeszélés alapján az NVI és az NVB elnöke is bízik abban, hogy a jövőben is magas szintű marad a felek közötti szakmai együttműködés, és az EBESZ/ODIHR a soron következő választásokra is küld megfigyelőket – áll a választási iroda sajtóközleményében. Nagy Attila kiemelte: „A Nemzeti Választási Iroda együttműködéséről biztosítja az EBESZ-t, egyúttal fontosnak tartjuk, hogy tevékenységükkel összefüggésben objektíven járjanak el.” A találkozót követően Téglási András is reményét fejezte ki a konstruktív együttműködést illetően.

 

A magyar közmédia vezetőivel is tárgyaltak

Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a tanácskozáson beszámolt a magyar közszolgálati médiarendszer működéséről, külön kiemelve a közelgő országgyűlési választásokkal kapcsolatban a kampányban alkalmazott, a médiatörvényben és a Közszolgálati Kódexben megjelenő kiegyensúlyozottságra és pártatlanságra vonatkozó rendelkezések érvényesülésének garanciáit - közölte az MTVA Sajtó és Marketing Iroda.
Hangsúlyozták, hogy a közmédiának is be kell tartania a médiatörvény pártatlanságot biztosító rendelkezéseit és a közszolgálati média alapelveit tartalmazó Közszolgálati Kódex előírásait. (A 2018-as választás után az EBESZ értékelésében az szerepelt, hogy ugyan a választás tiszta volt, ám nem lehet egyenlő versenyről beszélni, ugyanis az országgyűlési választásokat az állam és kormánypártok anyagi forrásainak jelentős átfedése határozta meg, aláásva a jelöltek lehetőségét arra, hogy egyenlő feltételek mellett versengjenek. Megemlítették még okként a közmédia elfogultságát is. A Fidesz akkori közleménye szerint a szervezet túllépte szerepét.)
Ismertették a múlt héten megalakult Közmédia Választási Iroda szerepét, amelynek feladata annak felügyelete, hogy a közmédia valamennyi médiatartalom-szolgáltatása a kampányidőszak és a választás ideje alatt is mindenkor megfeleljen a Közszolgálati Kódex előírásainak, valamint a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet legutóbb 2019-ben járt az NVI-nél. Ekkor a felek áttekintették az EBESZ/ODIHR által a 2018-as országgyűlési választásokat követően megfogalmazott ajánlásokat, és a kapcsolódó törvényi változásokat. Akkor – és a korábbi jelentésekben is – arról számolt be az EBESZ, hogy a választások megszervezése és lebonyolítása (ami az NVI-t közvetlenül érinti) zökkenőmentes volt. (Infostart)