h i r d e t é s

30 évre titkosították a Pegasus-ügy részleteit

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

30 évre titkosították a Pegasus-ügy részleteit

2021. szeptember 20. - 17:30

„Az egyetlen pozitív fejlemény a jelenléti ív volt” – így utalt Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s tagja arra, hogy ezúttal nem bojkottálták a testület ülését a fideszes politikusok, a nyilvánosság mégsem tudhat meg újat a Pegasus-botrányról. 

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Soós Lajos

Az ülésen rész vettek a kormánypárti képviselők, megjelent Pintér Sándor belügyminiszter és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium egyik államtitkára is, aki Varga Judit tárcavezető szerint személyesen szignálja a titkos megfigyelésekre vonatkozó felterjesztéseket. Az viszont nem derülhet ki, hogy miről beszéltek: a zárt ülésen elhangzottakra a Belügyminisztérium 2050. december 31.-ig államtitokká minősítést kért. Így a bizottság ellenzéki tagjai – Stummer János (Jobbik) elnök, Molnár Zsolt és Ungár Péter (LMP) – még arról sem beszélhettek, hogy ők miket kérdeztek. Stummer János szerint arról viszont beszélhet, ami nem hangzott el az ülésen, ezért azt közölte: Pintér Sándor és Völner Pál sem cáfolta, hogy Magyarország vett volna a kémszoftverből, politikusokat, újságírókat figyeltek meg. Stummer János hozzátette: javasolták ténymegállapító albizottság létrehozását, hogy betekintést nyerjenek az ügy irataiba, és meghallgathassák a nemzetbiztonsági szolgálatok munkatársait. Ezt azonban a kormányoldal képviselői leszavazták.

Arról viszont Pintér Sándor javaslatára döntött a testület, hogy kihelyezett ülést tarthatnak majd a titkos megfigyeléseket Magyarországon végző Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál. Molnár Zsolt szerint ez szakmailag hasznos látogatás lehet, ám a konkrét ügy feltárását aligha segíti. Az ellenzéki politikus szerint az ügyet kétféleképpen lehet tisztázni: az egyik a ténymegállapító vizsgálat lett volna, de ezt leszavazták, a másik a 2022-es kormányváltás. Ungár Péter szerint a lényegi kérdés az: Ha itt embereket figyeltek meg, akkor az azért történt, mert egy külföldi titkosszolgálat akcióját akarták meghiúsítani, vagy azért, mert ezek a személyek Orbán Viktor és körének az érdekeit sértették?

Korábban Stummer János elnök azt ígérte, átnézik a nemzetbiztonsági bizottság elé került közbeszerzési dokumentációkat, hogy megtudják vett-e Magyarország a kémszoftverből. Stummer most úgy fogalmazott: már a nyáron jelezték, hogy ha találnak ilyen nyomot a közbeszerzési anyagokban, akkor ténymegállapító albizottság összehívását fogják kezdeményezni. Ez pedig – tette hozzá – most megtörtént, kezdeményezték ezt, de a kormánytöbbség leszavazta. (nepszava.hu)