h i r d e t é s

Nincs megállás, tovább száguld a földgáz ára

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nincs megállás, tovább száguld a földgáz ára

2021. október 06. - 09:12

Drámaian drágul a gáz, a szén, elszált a villamosenergia ára 

Tovább száguld a földgáz ára, miután kedden története során először a földgáz európai ára átlépte a 100 eurót, ma reggel már 130 euró felett jár, ami új történelmi csúcsot jelent. Az elmúlt hónapokban meredeken emelkedett több nyersanyag, így a földgáz, a szén ára, részben emiatt pedig a többek között gázból és szénből előállított villamosenergia ára is elszállt. 

Az energiapiaci árak szélesebb körben emelkedtek a napokban, az ellátással kapcsolatos aggodalmak, a hidegebb időjárási előrejelzések és a francia nukleáris termelés sztrájk miatti csökkentése miatt.

FOKOZÓDNAK AZ AGGODALMAK, HOGY AZ EURÓPAI ORSZÁGOK NEM TÁROLNAK ELEGENDŐ MENNYISÉGŰ GÁZT A KÖZELGŐ TÉLI FŰTÉSI SZEZONRA, ELEMZŐK SZERINT EGYES EURÓPAI ORSZÁGOKBAN A GÁZTARTALÉKOK TÖBB MINT 20 SZÁZALÉKKAL ELMARADNAK AZ ILYENKOR MEGSZOKOTTÓL – ÍRJA A REFINITIV.

Az amerikai kereskedésben tegnap 12 éves csúcsot döntött a földgáz ára, a határidős árfolyam 9 százalékot emelkedett. A globális áremelkedés miatt az a várakozás, hogy erős marad a kereslet az amerikai cseppfolyós földgázra (LNG). A feltételezések szerint az Egyesült Államok elegendő gázt tárol az idei télre (bár a többéves átlagtól itt is elmarad) és a kapacitáshiányok korlátot szabnak az LNG exportnak, így Európával és Ázsiával ellentétben az amerikai árak még nem döntögetnek történelmi csúcsot. De a csővezetékek korlátai és a drága LNG-ért folytatott verseny többéves csúcson tarthatja az árfolyamot.

A földgáz ára Európában új rekordot ért el a tegnapi kereskedésben és a szárnyalás ma is folytatódik. Nem sokkal azután, hogy tegnap délután története során először átlépte a 100 eurót a földgáz európai ára a legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF piacán, ma már 132 eurón áll a jegyzés, ami újabb 14 százalékos pluszt jelent a mai kereskedésben.

Ázsiában szintén csúcsközelben mozognak az árak, miután Kína és a többi nagy LNG-fogyasztó ország versenyt fut az elérhető szállítási kapacitásokért. (Portfolio)


h i r d e t é s

Clicky