h i r d e t é s

Népszavazás lehet a Liget beépítéséről

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Népszavazás lehet a Liget beépítéséről

2017. március 24. - 15:53

 

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy módosítsa a Városligeti építési szabályzatot, hogy a Városliget közpark megengedett legkisebb zöldfelülete 70 százalék legyen? - írja az index.hu.

Moldován László LMP-s erzsébetvárosi önkormányzati képviselő beszédet mond pártja demonstrációján a Városligetben 2016. július 20-án Fotó: Szigetváry Zsolt; Forrás: index.hu

Erről a kérdésről szavazhatnak a fővárosiak, miután a Fővárosi Választási Bizottság hitelesítette a Moldován László, ligetvédő és hetedik kerületi LMP-s képviselő által beadott kérdést.

Moldován László az Indexnek elmondta, hogy három kérdést adott be a bizottsághoz, amelyek közül csak egy ment át. Az egyik elkaszált kérdés 3 százalékban maximalizálta volna a beépíthetőséget, a másik pedig zöldfelület helyett zöldterületre kérdezett rá.

A képviselő úgy vélte, a bizottság a legkevésbé szigorú lehetőséget fogadta el. Szerinte ha sikerül megszavazni a szigorítást, akkor ez

jelentősen korlátozza a Liget-projekt lehetőségeit. A Liget-projektből nem minden tervezett épületet építhetnek majd meg a parkban.

A kérdés valódi értelméről még lehet vita, mivel a Liget-projekt kommunikációjában is szerepeltetett zöldfelület került be a kérdésbe, nem pedig a zöldterület. Zöldfelületnek számítanak ugyanis egyes értelmezések szerint például a mélygarázs beton tetejére helyezett gyeptéglák, vagy a dézsába kirakott fák, sőt, a vízfelület is. Míg a zöldterület valóban élő, biológiailag aktív területet jelent. Azaz földben gyökerező fákat, bokrokat, gyepet.

Moldován szerint azonban szakmailag nincs egyetértés erről a megkülönböztetésről, így a zöldfelület egyesek szerint a zöldterület szinonimája. Szerinte ezt a kérdést majd a szakemberek döntik el.

Forrás: Index.hu

Rámutatott, hogy a kérdésben a közpark szó szerepel, míg a Liget építkezések ennél tágabb területen folynak, azaz a park szélén tervezett beruházásokat ez a népszavazás nem befolyásolja. Ha a kérdést 15 napig nem fellebbezik meg, akkor aláírásgyűjtés indul Budapesten. 138 ezer aláírás összegyűjtése után pedig a budapestiek szavazhatnak a Liget-projekt sorsáról. Úgy tudjuk, az LMP el akarja kerülni, hogy nyáron kelljen aláírásokat gyűjteni a fővárosban, ezért a pártban fontolgatják, hogy a hitelesített kérdést újra beadják később.

index.hu

 


 

h i r d e t é s