h i r d e t é s

Nemzeti ünnep lett június 19-e, a rabszolgaság eltörlése az Egyesült Államokban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nemzeti ünnep lett június 19-e, a rabszolgaság eltörlése az Egyesült Államokban

2021. június 18. - 18:48

 

Joe Biden aláírta azt a törvényt, amely az Egyesült Államokban szövetségi ünnepnapnak nyilvánítja június 19-ét a rabszolgaság végének emlékére. Az elnök úgy fogalmazott; az egyik legnagyobb kitüntetésnek érzi, hogy ezt a törvényt ő írhatta alá.

Forrás: Evan Vucci/Copyright 2021 The Associated Press

A szenátus kedden, a képviselőház szerdán szavazta meg a törvényt. Évtizedek óta ez az első olyan jogszabály, amely országos ünnepnapot iktat be, és jelképes győzelmet jelent azt évtizedek óta ezért harcoló afroamerikaiak számára.

Kamala Harris, az Egyesült Államok első színesbőrű alelnöke beszédében az új nemzeti ünnep fontosságát emelte ki. Ami „alig néhány héttel a tulsai faji vérengzés évfordulója után lép hatályba. Tanulnunk kell a történelmünkből. És meg kell tanítanunk gyermekeinknek is. Mert történelmi eseményeinkből áll össze nemzeti történelmünk.”

Néhány republikánus képviselő ellenezte az erőfeszítést, mondván; a nap nemzeti ünneppé emelése az „identitáspolitika megteremtésének a része”.

Az Egyesült Államok tagállamainak egy része – például Texas, New York, Virginia vagy Washington - saját hatáskörében már korábban fizetett ünnepnapnak nyilvánította június 19-ét. (Euronews)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s