h i r d e t é s

Németország feladná a leckét Budapestnek és Varsónak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Németország feladná a leckét Budapestnek és Varsónak

2020. június 05. - 11:38

 

Németország az EU soron következő elnökségére készül és ertőljesen a jogállamiságra fog fókuszálni a német politika.

A kép illusztráció! - Forrás: blogdroiteuropeen.com

A New York Times/Reuters azt írja: Németország az unió soron következő elnökeként azon van, hogy csak olyan tagállamok kaphassanak a 750 milliárd eurós gazdasági újjáépítési alapból, amelyek nem szegik meg a jogállami előírásokat. Ezt tartalmazza a Berlinben keltezett bizalmas politikai nyilatkozat, amelyhez Szlovénia és Portugália is csatlakozott, mivel a két kormány jövőre tölti be a soros elnöki teendőket. A hírügynökség szerint az állásfoglalás nyilvánvaló oldalvágás a populista, euroszkeptikus magyar és a lengyel vezetésnek, amely már eddig is kézzel-lábbal ellenzett minden megkötést.

A németek, akik nem egészen egy hónap múlva veszik át az EU-ügyek irányítását, kiemelik, hogy a gazdaságot a szolidaritás és a felzárkóztatás segítségével kell helyreállítani, ám közben nem szabad megfeledkezni a közös értékek, a jogok és a demokrácia teljes betartásáról. Márpedig Magyarország és Lengyelország több tagállamot és civil szervezeteket is felháborított, amikor szorosabb állami ellenőrzés alá helyezte a sajtót, az igazságszolgáltatást és a tudományt, illetve az oktatást.

Jelenleg úgy néz ki, hogy a Bizottság tehetne javaslatot a támogatások felfüggesztésére, illetve megvonására, ha úgy látja, hogy az adott tagország átgázol a jogállami elveken. Az indítványt csakis többségi határozattal lehetne elvetni. Vagyis fel lenne adva a lecke Budapestnek és Varsónak, bár idáig az EU nem tudta megakadályozni a demokrácia lebontását a két országban. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s