h i r d e t é s

Német külügyi államminiszter: az LMBT közösséget érintő új magyar törvény ellentmond az uniós értékeknek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Német külügyi államminiszter: az LMBT közösséget érintő új magyar törvény ellentmond az uniós értékeknek

2021. június 22. - 10:59

 

A nemrégiben elfogadott magyar törvény, amely tiltja a 18 éven aluliak körében a homoszexualitás megjelenítését és népszerűsítését, egyértelműen sérti az Európai Unió értékeit - jelentette ki a német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere kedden Luxembourgban, az általános ügyekért felelős miniszterek egynapos találkozójára érkezve.

A kép illusztráció! - Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Michael Roth azt mondta, az Európai Unió elsősorban nem egységes piac vagy valutaunió, hanem értékek közössége. "A közös uniós értékek azok, amelyek az Európai Unió tagállamait összekötik" - tette hozzá.
"Határozott üzenet kívánunk küldeni Magyarországnak, hogy a szexuális kisebbségekkel is tisztelettel kell bánni" - fogalmazott.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a magyar törvényt "európaiatlannak" nevezte, elfogadásáról pedig azt mondta: ilyet a 21. században nem szabad csinálni. Amit Magyaroroszág csinál, az "nagyon rossz" - mondta. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy megválassza, hogyan kíván élni, "nem vagyunk a középkorban" - hangsúlyozta.

"Egy ilyen törvény nem európai, méltatlan Európához. Nincs köze az Európai Unió értékeihez" - fogalmazott.

A Benelux-országok reagálni akarnak a magyar törvényre nyilatkozat kiadásával, amelyben hangsúlyozni fogják a mindenkinek kijáró tisztelet fontosságát - közölte. A luxembourgi külügyminiszter végezetül reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy az európai értékeket tiszteletben tartsák.

A magyar Országgyűlésben június 15-én elfogadott "pedofilellenes törvény" rendelkezik a pedofil bűncselekmények elkövetői nyilvántartásának létrehozásáról, és az iskolai szexuális felvilágosító foglalkozásokkal kapcsolatban is megfogalmaz előírásokat. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s