h i r d e t é s

Német igazságügyi miniszter: az Orbán-kormány nem egyenlő a magyar emberekkel

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Német igazságügyi miniszter: az Orbán-kormány nem egyenlő a magyar emberekkel

2019. március 29. - 13:59

 

A jogállamiság elveit pénzügyi szankciókkal is ki lehet kényszeríteni, de ezekkel nem a lakosságot akarjuk büntetni – mondta Katarina Barley. - írja a nepszava.hu.

Forrás: nepszava.hu Fotó: Draskovics Ádám

A héten Magyarországon járt Katarina Barley német igazságügyi miniszter, a német szociáldemokraták európai parlamenti listavezetője, hogy a magyar civil szervezetek képviselőivel és ellenzéki politikusokkal tájékozódjon a jogállamiság helyzetéről. Barleyt megszólaltatta a 444.hu is, többek között a Magyarország elleni eljárásról, az uniós támogatások megvonásáról és a német autógyárak itteni szerepéről beszélgettek vele.

Az igazságügy miniszter elmondta, komoly aggodalommal figyelik Magyarországot a jogállamiság szempontjából, és amit látnak az nagyon aggasztó.

... például beszéltem a társadalmi nemek egyik kutatójával arról, hogy a társadalmi nemek tudományát törölték a támogatott képzések közül. (…)  És az igazságszolgáltatás is természetesen olyan téma, amire nagyon érzékeny vagyok.

Sokat hallottunk arról, hogyan történik a közigazgatási bíróságok átalakítása. Bár még nem végleges, hogy végül milyen irány vesz a folyamat, de mindenesetre erre is figyelni kell

 - hangsúlyozta Katarina Barley, aki szerint Magyarország ellen elindított 7-es cikkely szerinti eljárás tisztázni fogja, hogy sérült-e a jogbiztonság.

Ami országunk uniós tagságát illeti, a német politikus szerint 2004-ben jó érvek szóltak Magyarország felvétele mellett, bár inkább geopolitikai szempontból – a magyar részvételt azonban ma is fontosnak tartja. Kiemelte azt is, hogy

nem szabad egyenlőségjelet tenni az itt élő emberek és a kormány közé, hiszen a lakosság egyértelműen Európa-párti.

Szerint a jogállami elvek betartására nem csak a 7-es cikkely ad lehetőséget, azokat több EU- szervezet, így az Európai Bíróság vagy a hamarosan felálló, a támogatási források elköltését ellenőrző Európai Ügyészség is megkövetelheti – és szükség esetén pénzügyi szankciókkal is élhetnek majd Magyarországgal szemben. 

A szankciók bevetésénél azonban figyelni kell arra, hogy azok ne a lakosságot érintsék, ne azokat, akiknek ezekre a támogatásokra a legnagyobb szükségük van, hanem a kormányt. 
A kérdésre – hogy amíg a német autógyárak Magyarországon élvezhetik a legalacsonyabb társasági adót és a legalacsonyabb béreket, addig Orbánnak nincs mitől félnie – Katarina Barley így felelt: 

Ezt egy tucatszor hallottam már Magyarországon. Ha ezt a német nézőpontból nézzük, ez a folyamat számunkra nem jó, hiszen inkább azt szeretnénk, hogy az autógyártók nálunk teremtsenek munkahelyeket és fizessenek adót.

Szóval az, hogy inkább Magyarországon építik fel a gyáraikat, nem olyan, amit politikailag támogatnánk, vagyis ezt az érvelést nem tartom logikusnak. Azonban azt is tudom, hogy a CSU és Bajorország nyilvánvalóan különösen szoros kapcsolatban áll ezzel a kormánnyal, de talán inkább azért, mert Orbán támogatását akarják maguk mögött tudni az Európai Parlamentben.

nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s