h i r d e t é s

Nem sokat pihent a világ legaktívabb vulkánja

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

Nem sokat pihent a világ legaktívabb vulkánja

2023. január 07. - 06:22

Legutóbb 2021 szeptemberében tört ki és 16 hónapon keresztül működött a Kilauea, a világ legtöbb kitörést produkáló tűzhányója.

Forrás: NBC News

Decemberben az aktivitása megszűnt, de alig egy hónappal később, vagyis csütörtökön a kráterén belül ismét folyékony láva tört a felszínre, ami az újabb kitörés kezdetét jelzi. A vulkán működése nem fenyeget közvetlenül lakott területeket.

A Kiluaea tavaly decemberben két héten át egy időben működött a szomszédos Mauna Loa vulkánnal, ami számos turistát vonzott a Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkba, majd december közepén a két vulkán aktivitása egy időben szűnt meg.

A Mauna Loa vulkánból kiömlő forró láva decemberben nem okozott közvetlen veszélyt lakott területre, ugyanakkor néhány kilométerre megközelítette Hawaii központi szigetének kulcsfontosságú autópályáját. A Kilauea vulkán 2018-as kitörése hétszáz lakóingatlant semmisített meg.

A Hawaii-szigetek az aktív vulkánoknak köszönhetően folyamatosan változik, a tűzhányók istennője, Pele is igen gyakran látogatja a szigetvilágot. (MTI)/Roadster


Kommentelne? Kattintson ide!