fbpx Nem mond igazat a magyar kormány Brüsszel szerint | CIVILHETES

h i r d e t é s

Nem mond igazat a magyar kormány Brüsszel szerint

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nem mond igazat a magyar kormány Brüsszel szerint

2020. június 10. - 16:17

 

Lehet, hogy az Európai Bizottság ismét kiigazítja a nemzeti konzultáció hamis állításait — jelezte Vera Jourová alelnök.

Ha a nemzeti konzultációban a magyar kormány azt állítja, hogy Brüsszel az alkotmány megváltoztatására akarja kényszeríteni Magyarországot azért, hogy migránsokat fogadjon be, akkor ez hamis híresztelés, nem felel meg a valóságnak — mondta Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke egy szerdai sajtókonferencián újságírói kérdésre válaszolva.

Mint köztudott, a kérdőív 13. kérdése így szól: “Brüsszel arra készül, hogy megtámadja a magyar alkotmány bevándorlással kapcsolatos szabályait. Arra akarnak kényszeríteni bennünket, hogy megváltoztassuk Alaptörvényünk migrációt tiltó rendelkezéseit. Ön egyetért azzal, hogy a magyar kormány a Brüsszellel való nyílt konfliktus árán is tartson ki a bevándorlást tiltó szabályok mellett?” Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője közölte, hogy a magyar kormány az Európai Unióval kapcsolatos állítások, illetve kérdések megfogalmazása előtt nem egyezetett Brüsszellel.

Vera Jourová leszögezte: senki sem kérdőjelezi meg a tagállamok jogát arra, hogy nemzeti konzultáción kérdezzék meg az állampolgárok véleményét, sőt ezt hasznos módszernek ítélik. De volt már példa rá, hogy egy ilyen kérdőív — finoman szólva — félrevezető információt tartalmazott az Európai Bizottságról. A testület akkor reagált és helyreigazította az állításokat, hogy a magyar állampolgárok tényeken alapuló döntéseket hozhassanak. “Lehet, hogy most újra ezt fogjuk tenni, de döntést még nem hoztunk” — húzta alá Jourová.

Az alelnök a 2017. áprilisában elindított “Állítsuk meg Brüsszelt” című nemzeti konzultációra hivatkozott, amelyre Brüsszel tételesen, írásban válaszolt. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s

Kommentek