h i r d e t é s

Nem lett ez átgondolva, visszakozni kezdett a kormány a Covid-tesztelés új protokollja okán

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Nem lett ez átgondolva, visszakozni kezdett a kormány a Covid-tesztelés új protokollja okán

2021. október 16. - 08:47

Előbb új eljárásrendre utasították a doktorokat, majd tiltakozásuk hírére közölték: mégsem változik a Covid-gyanús betegeik tesztelésének menete.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Varga György

A praktizáló háziorvosok mintegy negyede írta alá péntek késő estig azt a kérvényt, amelyben az operatív törzs csütörtöki utasításának visszavonását kérik. A járványügyi védekezés irányítói ugyanis elrendelték, hogy a háziorvosok „a területükhöz tartozó, COVID-19 gyanús betegek antigén gyorsteszt vizsgálatát végezzék el.” Az országos tiszti főorvos, Müller Cecília és György István államtitkár által jegyzett levélben az utasítást azzal indokolják: a Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK) elvégzett nem reprezentatív vizsgálatban ugyan többnyire náthát okozó rhinovírusokat és kisebb parainfluenzát okozó vírusokat találtak, de a delta-variáns terjedésével számítani kell a covid-fertőzések számának növekedésére. „Mindezek miatt fontos, hogy lehetőleg már az első orvos-beteg találkozásnál minél pontosabb diagnózis legyen a koronavírus-fertőzés igazolására”.

Felhívásukban a tiltakozó orvosok azt írták: az utasítás hibás és betegbiztonsági okból is kivitelezhetetlen. – Elfogadhatatlan, hogy valaki összekeverje a háziorvosi rendeléseket a tesztelő helyekkel – mondta lapunknak Cserni István verőcei háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója.

A tiltakozásnak már a híre is elég volt ahhoz, hogy az operatív törzs visszakozzon. Délután már szó sem volt arról, hogy minden covid-gyanús beteget nekik kellene tesztelniük. „A háziorvosok dönthetik el, kinél tartják indokoltnak a háziorvosi rendelőben végzendő gyorstesztet” és kit küldenek mintavételi pontra PCR-tesztre.

Cserni István verőcei háziorvos szerint országos tiszti főorvos levelében leírtak már csak azért is elfogadhatatlanok voltak, mert a tesztelő helynek jól szellőztethető, külön bejárattal rendelkező helyiségnek kell lennie. Ott a covid-gyanús betegeken kívül más páciens nem fordulhat meg és naponta több alkalommal alaposan fertőtleníteni kell a kilincseket és minden más egyebet is. Erre nem alkalmas a háziorvosi rendelő, ahol sok esetben párhuzamosan és váltott műszakban dolgoznak háziorvosok, házi gyermekorvosok, fogorvosok, védőnők. Pláne most, amikor naponta akár több száz beteg is megfordulhat a váróban, kezdődik az influenzaoltási kampány, amelyben legalább egymillió embert kell beoltaniuk a következő hetekben a háziorvosoknak. Az utasítás szerint ide kéne behívni a covid-gyanúsakat is tesztelésre. Ez egész egyszerűen szakmai nonszensz és fizikailag sem fér bele – mondta Cserni doktor. Szerinte ezt a munkát az is nehezíti, az Országos Mentőszolgálat bezárta a statikus tesztelő pontjainak nagy részét, így például az ő betegeinek a legközelebbi ilyen állomás 50 kilométerre van, Budapesten. Ennyit kell a covid-gyanúsaknak utazniuk a PCR vizsgálatért. Tavasszal még hetente háromszor kiment Vácra egy tesztelő busz és ott elvégezték a környék háziorvosai által kért PCR teszteket. Véleménye szerint legalább hetente 3 alkalommal elérhető, a normál betegellátástól teljesen elkülönülő, 30 kilométeren belül elérhető mintavételi pontokat kellene működtetni a biztonságos járványkezeléshez.

A Népszava megkereste a Nemzeti Népegészségügyi Központot és az operatív törzs sajtóosztályát is. Arra voltak kíváncsiak, hogy a háziorvosok aláírásgyűjtésének hírére pontosítják-e, változtatnak-e az utasításon. Válaszként egy linket kaptak, amely a koronavírus.gov.hu közleményéhez vezet. Ebben egyebek mellett azt írták: „A háziorvosok dönthetik el, hogy a tüneteket mutató betegek közül kinél tartják indokoltnak a háziorvosi rendelőben végzendő gyorstesztet, illetve kinél tartják szükségesnek a továbbra is rendelkezésre álló statikus mintavételi pontokon történő PCR-teszt elvégzését a beteg tüneteit, oltottságát, fertőzésen való átesettségét és a járványügyi körülményeket szem előtt tartva – ezt a hamarosan megjelenő új eljárásrend is tartalmazza. A légúti tünetekkel rendelkező páciensek főszabály szerint továbbra is előzetesen telefonon jelentkeznek háziorvosuknál, aki ezt követően tudja megszervezni ellátásukat, szükség esetén rendelői betegvizsgálatukat.”

Ezek szerint bár a tisztifőorvosnak sikerült a frászt hoznia a háziorvosokra, a fő szabály mégsem változott. A telefonos bejelentkezés után a háziorvos eldöntheti, hogy behívja-e a beteget a rendelőbe, vagy tesztelő helyre küldi. Vagyis a tiszti főorvos levelét a betegek se tekintsék biztatásnak arra, hogy köhögve, prüszkölve leinduljanak a háziorvoshoz, hogy immár ott majd tesztelik őket. Használják a telefont. (nepszava.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s