h i r d e t é s

Nem lehet átvinni a nyáron megspórolt, rezsicsökkentett mennyiséget télre

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Nem lehet átvinni a nyáron megspórolt, rezsicsökkentett mennyiséget télre

2022. augusztus 18. - 19:06

Nem lehet átvinni a nyári hónapokban megspórolt kedvezményes, rezsicsökkentett áram-, és gázmennyiséget a hidegebb, téli hónapokra - mondta az ATV Híradónak a Portfolió elemzője, aki szerint ennek ellenére érdemes spórolni. 

Ugyanis jövő év augusztusában a szolgáltató éves elszámolást készít, ahol ha a fogyasztó átmenetileg néhány hónapra átlépte az áram- és gázfogyasztásnak a kedvezményesen biztosított keretét, de éves szinten végül alatta maradt, akkor a szolgáltató visszaadja a felhasználónak járó díjat. Az ATV Híradójának riportja.

Hétfőn este lejárt a gáz, és villanyóraállások bediktálásának határideje. Szeptemberen a postás már az új energiaszámlákkal érkezik mindenkihez. Így, aki az átlagos fogyasztás dupláját használta el 7758 forint helyett 22 497 forintos villanyszámlára, decemberben több, mint 122 ezer forintos gázszámlára számíthat.

A számlák körül azonban még mindig sok a kérdés.

"Az viszont mindegy, hogy a fogyasztó átalányban vagy havi diktálással fizet, mert a szolgáltató jövő augusztusban éves elszámolást készít" – jelentette ki a szakértő.

Weinhardt Attila, a Portfolio elemzője arról beszélt: "Ha kiderül majd a jövő nyári elszámoláskor, hogy valaki átmenetileg fölé lógott az áram- és gázfogyasztásnak a kedvezményesen biztosított keretnek, de éves szinten végül alatta maradt, akkor a szolgáltató fog neki pénzt visszaadni vagy az azt követő hónapok fogyasztásába majd beforgatja ezeket a pénzügyi tételeket".

"Ha viszont valaki „alulfogyaszt”, vagyis az augusztusi kedvezményes havi gázfogyasztási 15 köbméteres limit helyett csak 8 köbméter gázt használ el, spórolva ezzel 7 köbmétert, azt nem viheti tovább a téli hónapokra. Hanem a jövő augusztusig terjedő időszakban fog ez neki számítani, a 7 köbméternyi megspórolt mennyiség" - tette hozzá a szakértő.

Ez ebben az esetben azt jelenti, hogy addig a fogyasztó hitelez a szolgáltatónak.

Az MVM oldalán van egy részletes leírás arról, hogy milyen változások léptek életbe az energiaszolgáltatásban, de a szakértő szerint még így is túl komplikált a szabályozás: "Mindenkinek azt tanácsolom, hogy a tavaly augusztusi számláját egy téli számlát, és mondjuk az idei április számlát rakja majd emellé és akkor lehet majd látni, hogy valójában mi történt. Addig csak találgatunk" - magyarázta Híradónknak Balogh József energetikai szakértő.

A részletek miatt az ATV Híradó kereste az MVM-et, de megkeresésünkre nem reagáltak.

Közben a Gazprom bejelentette: télen további 60 százalékos áremelkedés várható. Azaz a gáz tőzsdei ára 950 forint/köbméterről 1600 forintra ugrana, ami hatna a jelenlegi lakossági piaci árra is.

"Élő ember és élő cég nem lesz Magyarországon, aki ezt ki fogja tudni fizetni" - jegyezte meg Turai József energetikai szakértő.

A kis- és középválallkozók több éves, fix árú gáz- és áramszerződése október 1-jén lejár. Nekik az áram hatszorosára, a gáz tízszeresére drágulhat. Ha ezt nem tudják kigazdálkodni, komoly csődhullám indulhat. (atv.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s