fbpx Nem jó öregnek lenni Magyarországon | CIVILHETES

h i r d e t é s

Nem jó öregnek lenni Magyarországon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nem jó öregnek lenni Magyarországon

2018. szeptember 23. - 09:21

 

Megvizsgáltak 18 OECD-tagországot, kiderült, hogy Magyarországon a legrosszabb idős embernek lenni

A kép illusztráció! - Forrás: napi.hu

2050-re már kétmilliárd idős ember fog élni a világon, egy kutatótócsoport pedig a Research Network on an Aging Societyvel összefogva utánanézett, hol a legjobb 65 év felettieknek – írja a Quartz.


Forrás: 168ora.hu

A lista összeállításához az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 35 országa közül 18-at vizsgáltak meg, mégpedig olyanokat, amelyektől minden részletere kiterjedő adatokat lehetett szerezni. Öt szempont szerint értékelték az országokat

  • Produktivitás és foglalkoztatás – Ez arról szól, milyen lehetőségek állnak az idősek előtt, aminek a kiszámításához a nyugdíjkorhatárt, a 65 év felettiek foglalkoztatottságát és a továbbtanulási lehetőségeiket vették figyelembe.
  • Jólét – Ehhez az életszínvonalat nézték meg a várható életkor, illetve az 50 felettiek elégedettségének a felmérésével.
  • Egyenlőség – Mennyire méltó egy idős ember élete, milyen lehetőségei van egy-egy másik korcsoport képviselőihez képest.
  • Kohézió – Ez arról szól, hogy az időseket milyen mértékben integrálja egy-egy ország társadalma, a fiatalok mit gondolnak az idősekről.
  • Biztonság – Ekkor az idősek anyagi és fizikai biztonságát a nyugdíjuk és az egészségi állapotuk függvényében.

A felmérés eredménye szerint a vizsgált 18 OECD-tagországból 

Magyarországon a legrosszabb idősnek lenni.

Magyarország az utolsó helyen végzett a listán, amelyen az első helyre Norvégia futott be, mögötte Svédországgal, az Egyesült Államokkal, Hollandiával és Japánnal. (168ora.hu)


 

h i r d e t é s