fbpx Nem járt sikerrel Orbánék kezdeményezése az EU-csúcson | CIVILHETES

h i r d e t é s

Nem járt sikerrel Orbánék kezdeményezése az EU-csúcson

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nem járt sikerrel Orbánék kezdeményezése az EU-csúcson

2021. október 23. - 16:11

 

Az uniós csúcstalálkozó második napján hosszú vitát folytattak az állam- és kormányfők a migrációról és elköszöntek a svéd miniszterelnöktől, valamint a német kancellártól.

Forrás: MTI/EPA/Reuters pool/Francois Lenoir

A bevándorlás témakörében elsősorban a belorusz rezsim felől érkező hibrid támadásokról volt szó, ezzel összefüggésben a külső határok védelméről. A tagállamok egyetértettek abban, hogy fokozni kell az erőfeszítéseket ezen a téren. Felkérték az Európai Bizottságot, hogy sürgősen terjesszen elő javaslatokat és mozgósítson finanszírozást valamennyi migrációs útvonalra a helyzet kezelésére. Azt is leszögezték az uniós országok zárókövetkeztetéseikben, hogy nem fogadják el harmadik országok bármilyen kísérletét arra, hogy politikai célokból migránsokat eszközként használjanak.

Az Európai Tanács elítél minden hibrid támadást az EU határain, és ennek megfelelően fog reagálni

- áll a dokumentumban. A további válaszlépések között minden bizonnyal ott lesz a vízumkönnyítés eltörlése a belorusz hivatalos személyek számára.

Csak a Bizottság elnökének szavaiból lehet következtetni, hogy nem járt sikerrel az a 12 ország - többek között Magyarország - által aláírt javaslat, amely arra irányult, hogy az EU támogassa anyagilag a fizikai határzárak megépítését. Orbán Viktor már öt éve szeretné az EU-n behajtani a déli határzárt költségeit. Ez persze csak a levél egyik pontja volt, a többi általában véve a külső határok megerősítésére vonatkozott, ahol teljes az összhang. Ursula von der Leyen azonban egyértelműen fogalmazott:

Nincs uniós forrás szögesdrótra és falakra.

Ugyancsak a Bizottság elnöke beszélt arról, hogy a jogállamisági mechanizmust majd csak az Európai Bíróság ítéletét követően fogják alkalmazni. Az ítélet jövő év elejére várható. Ugyanakkor Von der Leyen kijelentette, ez nem jelenti azt, hogy ne küldenének ki már ezt megelőzően a tagállamoknak olyan leveleket, amelyekben információkat kérnek gyanús esetekről.

Egyetlen ügy sem fog elveszni

- ígérte Von der Leyen. A lengyel igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban pedig azt az általánosan elfogadott álláspontot fogalmazta meg, hogy az EU elvárja, hogy Lengyelország eleget tegyen azt Európai Bíróság ítéleteinek.

Orbán Viktor közösségi oldalán pénteken délután még a csütörtöki fejleményekre reagált és azt mondta, hogy döntetlenre végződött az a mérkőzés, amelyen a rezsicsökkentés eredményeit szeretné megvédeni a magyar kormány. Orbán szerint az ellenfél “a Timmermans vezette bizottsági csapatok a gazdag nyugati országokkal”, akik meg akarják adóztatni a lakásokat és a gépjárműveket.

A tagállami vezetők elköszöntek két távozó tagjuktól: Angela Merkel német kancellár és Stefan Lövfen svéd miniszterelnök utoljára vett részt a legfelsőbb szintű uniós találkozón. Merkel 16 év alatt összesen 107 EU-csúcson volt ott, ami a történelem során megtartott uniós csúcsoknak pontosan a fele. Búcsúztatásakor Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azt mondta a német politikusnak, hogy

Az ön bölcsessége hiányozni fog, különösen a bonyolult időkben.

Michel azt is mondta, hogy az uniós csúcstalálkozók ezen túl olyanok lesznek, mint Róma a Vatikán, vagy Párizs az Eiffel-torony nélkül. (hvg.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s