h i r d e t é s

Nem igazán jöttek össze az időközik az ellenzéknek

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam

Nem igazán jöttek össze az időközik az ellenzéknek

2022. június 27. - 05:11

Az ország több mint hetven településén rendeztek időközi polgármester- vagy önkormányzatiképviselő-választást vasárnap

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Kovács Tamás

Óriási fölénnyel nyerte a fideszes jelölt a józsefvárosi választást.

Gondos Judit 63,02 százalékot, a baloldali összefogás jelöltje, Pityó László 35,82 százalékot, a Munkáspárt–ISZOMM indulója, Simon György 1,16 százalékot kapott.

Erzsébetvárosban is nagy volt a Fidesz előnye.

Ripka András a VII. kerületben a szavazatok 45,63 százalékát tudhatta magáénak vasárnap. Az ellenzék közös jelöltje, Jenei Kevin 28,28, az MKKP-s induló 13,25 százalékot kapott.

Budapest V. kerületében a Fidesz képviselőjelöltje, Nagy Gergő közel 71 százalékos eredménnyel győzött.

Fábián Benjámin, a Momentum, a DK, az LMP és az MSZP közös jelöltje mindössze 27 százalékig jutott. Ugyanitt indult Schmuck Andor is, a független jelölt ezúttal sem közelítette meg versenytársait, eredménye 2 százalék alatt maradt, a munkáspárti induló fél százalékot sem ért el.

Egerben is a Fidesz jelöltje nyert.

Orosz Lászlóné 47,61, a második helyen végző független Domán Dániel 39,17 százalékot kapott.

Az egyetlen jelöltként induló Manninger Jenő (Fidesz-KDNP), a térség korábbi fideszes országgyűlési képviselője lett vasárnap Keszthely polgármestere.

Gábor Hajnalka, a település jegyzője a helyi választási iroda vezetőjeként az MTI-nek elmondta: 1696 választópolgár vett részt a polgármester-választáson, közülük 1510-en adtak érvényes szavazatot az egyetlen jelöltre.

A Balaton-parti városban egy új önkormányzati képviselőt is választottak, a 8. választókerületben élő 2119 választópolgár közül 351 ment el szavazni, 11-en azonban érvénytelenül voksoltak. A szavazók közül 258-an Bánhegyi Renáta (Fidesz-KDNP) mellett tették le a voksukat, Kovács Viktória (Demokratikus Koalíció) 82 szavazatot kapott.

Keszthelyen azért kellett új polgármestert választani, mert Nagy Bálint, az eddigi településvezető áprilisban a Fidesz színeiben országgyűlési képviselő lett, ezért le kellett mondania polgármesteri címéről. Manninger Jenő, a városvezetői pozícióra most megválasztott utódja áprilisig a térség fideszes országgyűlési képviselőként dolgozott.

A keszthelyi 8. választókerületben azért volt szükség időközi választásra, mert az előző képviselő, Ifi Ferenc (Fidesz-KDNP) 2020 decemberében elhunyt.

Balatonalmádiban polgármester-választásra került sor – a Fidesz győzött.

Fabó Péter 63,36 százalékkal húzta be a települést. Itt korábban az exjobbikos Kepli Lajos vezette a települést, mostantól azonban a kormánypártok politikusa áll Balatonalmádi élén.

Fabó Péter kihívói valamennyien függetlenek voltak, közülük a legeredményesebb Bercsényi László volt, aki 24 százalékig jutott.

Fejér megyében két településen tartottak időközi önkormányzati választást vasárnap: Perkátán a független Oláh István, Gyúrón Horváth Gyula (Fidesz-KDNP) lett a polgármester a Nemzeti Választási Iroda honlapján olvasható adatok szerint.

Perkátán azért kellett időközi polgármester-választást rendezni, mert az előző vezető, Somogyi Balázs (PÖPE-Fidesz-KDNP) lemondott tisztségéről. A névjegyzékben szereplő 3220-ból megjelent 719 választó két független jelölt közül 597 vokssal Oláh Istvánt választotta meg polgármesternek.

Gyúrón polgármestert és hattagú képviselő-testületet is választottak, mert a grémium korábban a feloszlásáról döntött. A választásra jogosult 1068 helybéli közül megjelent 392 választó az egyedüliként induló Horváth Gyulát (Fidesz-KDNP) 363 vokssal szavazta meg polgármesternek.

Nyíregyházán két körzetben is kiütéses sikert arattak a kormánypártok

Az 1. számú egyéni választókerületben Dr. Ulrich Attila a voksok 76 százalékát szerezte meg (789 szavazat), kihívója, a Nyíregyházáért Egyesület, a Függetlenek Egyesülete, az MSZP, a Jobbik és az LMP által támogatott Hajdu Nándor 24 százalékot (249 szavazat) szerzett.

A 3. számú választókerületben Halkóné Dr. Rudolf Réka, a Fidesz és a KDNP jelöltje szintén fölényes győzelmet aratott: a szavazatok 74 százalékával választották képviselővé, kereken ezer voksot kapott.

Öt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen tartottak időközi polgármester-választást vasárnap: Anarcson, Papon, Nyírkércsen, Darnón és Nyírpilisen. Négy településen független induló, egy helyen pedig a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte el a településvezetői tisztséget.

Nyírkércsen Rostás János Tibor (Fidesz-KDNP) volt az egyetlen jelölt a posztra, a 220 leadott voksból 193 érvényes szavazatot kapott – közölte az MTI-vel Kovács-Szilvási Ágota jegyző.

Anarcson 844-en éltek választójogukkal, a független jelöltek közül Kertész Zoltán 566, Pintér László 249, Nagyné Bacskai Anasztázia 27 szavazatot kapott – mondta Váriné Lunczer Enikő jegyző.

Papon 901 választó jelent meg az urnáknál, a két független jelölt közül Kántor Tamás 439, míg Maximovits György 453 érvényes szavazatot kapott, így utóbbi lett a polgármester – tájékoztatta Harmati Tamás, a helyi választási bizottság elnöke az MTI-t.

Darnón Erdei Anita körjegyző közlése szerint a megjelent 76 választóból 67-en a független Bíró Miklósra voksoltak, kihívója, a szintén független Balogh István nyolc szavazatot kapott, egy voks pedig érvénytelen volt.

Nyírpilisen 443 választó szavazott, a három független jelölt közül Buzás Jánosné 210, Lakatos Bertalan 192, míg Csiki László 41 szavazatot szerzett – közölte Kerekes Imre jegyző.

Anarcson, Papon és Nyírkércsen a képviselő-testület feloszlása miatt, míg Darnón és Nyírpilisen lemondás, illetve összeférhetetlenség volt az oka az új polgármester választásának; előbbi három településen képviselőket is választhattak.

Szegeden is a Fidesznek lett új képviselője.

A baloldali vezetésű városban Ruzsa Roland közel 59 százalékkal hódította el az 1-es választókörzetet az Összefogás Szegedért indulója, Komjáti Zoltán Gábor (38 százalék) előtt.

Baranya megye három településén tartottak időközi önkormányzati választást vasárnap. Cúnban a Fidesz-KDNP jelöltje, Döme Szilárd, Mekényesen a független László-Legedi Jánosné, míg Siklósnagyfaluban a szintén független Petrovics Tibor lett a polgármester – közölték a helyi választási bizottságok vezetői az MTI-vel vasárnap este.

Cúnban a képviselő-testület feloszlása, míg Mekényesen és Siklósnagyfaluban a polgármester lemondása miatt várták a szavazóhelyiségekbe az állampolgárokat.

A Kelet-Ormánságban, a horvát hatérszélen fekvő Cúnban a polgármester- és képviselőjelöltekre a névjegyzékben szereplő 167 választópolgár szavazhatott a település egyetlen szavazókörében. A polgármester személyére a 122 megjelent választó közül 121-en adtak le érvényes voksot. Közülük 67-en Döme Szilárdra, a Fidesz-KDNP jelöltjére szavaztak, ezzel ő lett a település vezetője. A három független aspiráns közül Ignáczné Balogh Tímea 11, Kovács Krisztofer 19, míg Vas Sándor 24 szavazatot kapott.

A négy képviselői helyért tíz jelölt indult. Közülük Tallián Rita (Fidesz-KDNP) és három független jelölt – Döme Gyula, Döme Gyuláné és Kovács Krisztofer – nyert mandátumot.

A Völgységben, a Baranya északi határán fekvő Mekényesen egyetlen szavazókörben a választásra jogosult 252 helyi lakos közül 28-an vettek részt a voksoláson, közülük 26-an adtak le érvényes szavazatot az egyetlen független jelöltre, László-Legedi Jánosnére, így ő lett a település vezetője.

A Harkány és Villány között fekvő Siklósnagyfaluban 320 helybéli szavazhatott, közülük 215-en adtak le érvényes voksot.

A három független polgármester-jelölt közül Jovánovics Tibor 9, Kopnyik József 29, míg Petrovics Tibor 177 szavazatot szerzett, így utóbbi lett a falu új vezetője.

Itt a választást azért kellett kiírni, mert a települést 2006 óta irányító független polgármester, Kosztics József lemondott posztjáról, miután őt tavaly költségvetési csalás és sikkasztás miatt jogerősen másfél év – négy évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

Szigetszentmiklóson Tóth Pál győzött.

A kormánypártok indulója 64,29 százalékot, a Momentum jelöltje 15,08 százalékot kapott.

Varga Tamás nyerte az időközi önkormányzati képviselő-választást Békéscsabán vasárnap.

Bacsa Vendel jegyző az MTI-nek elmondta, a választásra jogosult 3367 helyi lakosnak a 27,7 százaléka jelent meg. Alföldi Károlyra (Fidesz-KDNP) 402-en szavaztak, míg Varga Tamás (Hajrá Békéscsaba Egyesület) alpolgármester 519 voksot szerzett. Tizenegy érvénytelen szavazat volt. A választást Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) tanácsnok halála miatt kellett kiírni.

A békéscsabai közgyűlésben így a Szarvas Péter polgármester által alapított Hajrá Békéscsaba Egyesületnek 8, a Fidesz-KDNP-nek 6 képviselője lesz a két MSZP-s és egy DK-s politikus mellett.

Békésen Füredi János István (Fidesz-KDNP) 55,35 százalékot kapott.

Érdekesség, hogy rajta kívül a Mi Hazánk jelöltje, Földesi Mihály (31,19%) és a Kárpátia Kör színeiben Szalkai Imre (13,46%) mérette meg magát.

Nagykőrösön sem volt kérdés, ki győz.

A kormánypárti Holló Róbert 80,83 százalékot kapott, egy kihívója volt, Mészáros István a Jobb Nagykőrösért színeiben. (MTI) / Demokrata


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s