h i r d e t é s

Nem elég hatékony a szúnyoggyérítés Magyarországon

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nem elég hatékony a szúnyoggyérítés Magyarországon

2020. július 08. - 10:18

 

Európában egyre inkább a biológiai irtásra teszik a hangsúlyt, míg Magyarországon kémiai eszközöket használnak.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Itthon nincs szúnyoglárva program, pedig hatékonyabb még ki nem kelt állapotban ritkítani a kártevőket, mondta az ATV Híradónak a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetségének elnöke. 

Rengeteg a szúnyog országszerte és Budapesten. Néhány perc a szabadban és tucatnyi csípéssel lesz gazdagabb az ember. De miért rosszabb a helyzet idén, mint az elmúlt években? A XVIII. kerület polgármestere, Szaniszló Sándor szerint a Katasztrófavédelem hibázott:

"A közelmúltban Katasztrófavédelemhez fordultam, hogy megtudjam, miért nem végzik a szúnyogirtást, válaszul pedig azt közölték, hogy náluk senki nem jelezte a problémát. Ha bármely tisztességes XVIII. kerületi polgár azt mondaná a munkahelyén, hogy azért nem végezte el a munkáját, amiért a fizetését kapja, mert nem nyújtottak be hozzá külön kérvényt, még aznap kirúgnák."

A 2013-as dunai árhullám okozta extrém szúnyoginvázió óta a szúnyogok elleni központi védekezést a katasztrófavédelem irányítja.

A katasztrófavédelem szóvivője szerint azonban számos önkormányzat tud és akar is együttműködni velük. Debrecenben, Nyíregyházán és sok más településen is végzett az önkormányzat szúnyoggyérítést párhuzamosan a katasztrófavédelemmel.

"A katasztrófavédelem 7. éve végzi a szúnyoggyérítést. Eddig is és az elmúlt hét évben is együttműködött az önkormányzatokkal. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat felé akár a lakosság is jelezheti, az önkormányzat pedig a katasztrófavédelem felé, és nyilván azok a szakértők, akik egy-egy területet megvizsgáltak, és bejelentés érkezik, megvizsgálják azon területeket is, hogy indokolt-e és tényleg valóban akkora-e a szúnyoginvázió, mint amit a lakosok vagy akár az adott önkormányzat azt jelezné" - mondta Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetségének elnöke szerint szúnyoggyérítés terén Magyarország sereghajtó Európában. Ennek az egyik oka, hogy itthon nincs szúnyoglárva program. Pedig hatékonyabb még ki nem kelt állapotban ritkítani a őket.

"Van egy állami keret rá. A kormány finanszírozza amit a katasztrófavédelem koordinál és ezen a kereten, ezen az összegen belül az ország különböző területein ahol problémás területek vannak, irtást végeznek" - mondja Kőszegi Dániel, aki szerint az európai trendekkel ellentétben itthon inkább kémiai mint biológiai szerekkel végzik az irtást. De azt is hiányosságnak véli, hogy az emberek sem tudják pontosan, mit tehetnek a saját otthonukban annak érdekében, hogy ne keljenek ki a szúnyogok. (atv.hu)


 

h i r d e t é s