h i r d e t é s

Nem csitul a botrány Svédországban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nem csitul a botrány Svédországban

2020. szeptember 02. - 07:57

 

Folytatódik a balhé Malmöben, a radikálisok újabb lépést fontolgatnak

Forrás: Mina News

Rasmus Paludan, a radikális, muszlim-ellenes "Keményvonal" nevű dán párt vezetője hevesen kritizálta a svéd hatóságokat, amiért megtiltották a Korán-égetést, valamint a kitiltását az országból.

Mint ahogyan arról mi is beszámoltak, zavargások törtek ki a svéd Malmö városában, miután a világhálóra került egy videó, amin az látszik, hogy a radikálisan, etnonacionalista és keményen muszlim-ellenes Keményvonal nevű párt aktivistái egy Koránt égetnek el a nagy publikum előtt.

Erre hatalmas felháborodás alakult ki muszlim és nem muszlim körökben egyaránt, amely végül hatalmas zavargásokba torkollott Malmö egyik muszlim-lakta régiójában, Rösengardban. A kezdeti tüntetések, mely több száz fő részvételével zajlottak, végül gyújtogatásba és garázdaságba csaptak át, és a svéd rendőrség viszonylagos passzivitást mutatott ennek kezelése terén.

A radikális dán pártot azonban nem tántorították el az események, és újabb uszító Facebook-poszttal borzolták a kedélyeket. Ebben megüzenték a rösengardi tüntetőknek, hogy terveik szerint újabb Koránt fognak elégetni, és egészen addig fogják a muszlimok vallási könyvének példányait égetni, amíg "nem tanulnak meg úgy viselkedni, mint ahogyan a nyugati civilizációban szokás".

Rasmus Paludan jogász-politikus, aki a radikális pártot alapított, egyébként hevesen kritizálta a svéd hatóságokat, amiért két évre kitiltották az országból a Korán-égetés miatt. A hatóságok indoklása az volt, hogy Paludan és a magánakciói "súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek", amire válaszul a politikus válaszul azt mondta, hogy a svéd rendőrség a "Sharia törvény védőbástyájaként" szolgál.

"A dán rendőrség sosem tenne ilyet, a svéd rendőrségben marhák dolgoznak. Ezért lehet az, hogy Rösengardban olyan dolgok történnek, amik még Marokkóban, Szíriában és Irakban sem, mert ha közbelépnek, akkor vagy lelövik, vagy úgy megverik őket, hogy heteken át a kórházban fekszenek. Ilyet meg nem csinálnának a saját országukban" - mondta Paludan.

A politikus hozzátette, szerinte felháborító, hogy megtiltották a pártjának a Koránok égetését, ezzel a döntéssel úgy véli, a véleményszabadság alapvető jogát sértik- Paludan ezen felül "gyengének" és "csirekszívűnek" titulálta a rend őreit, amiért intézkedtek ellene. Úgy tűnik, Paludan továbbra is hajthatatlan, ami súlyos konfliktusokhoz vezethet még a radikálisok és a muszlim lakosság között. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s