h i r d e t é s

Nem biztos, hogy tetszeni fog az Audi bejelentése a dolgozóknak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nem biztos, hogy tetszeni fog az Audi bejelentése a dolgozóknak

2022. november 02. - 06:23

Nem látnak mozgásteret a béremelésre az emelkedő anyag- és energiaköltségek miatt.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A német Audi autógyártó azt támogatja, hogy a dolgozóknak béremelés helyett egyszeri adómentes kifizetéseket kínáljanak – jelentette ki Xavier Ros, a vállalat humánpolitikai igazgatója.

Rost annak kapcsán kérdezték, hogy a német IG Metall szakszervezet sztrájkot hirdetett a fém- és villamosenergia-ipari dolgozók körében, amely szombat este kezdődött egyes vállalatoknál. A szakszervezet 8 százalékos béremelést követel az ország legnagyobb ipari ágazatában dolgozó 3,8 millió munkavállaló számára. Indoklásuk szerint máshogy nem ellensúlyozható a vásárlóerő csökkenése, amit a Németországban is elszálló infláció váltott ki. Bár a fogyasztói árak nem nőnek olyan mértékben, mint a kontinens számos más országában, de októberben 11,6 százalékos volt az éves infláció a németeknél. 

A szakszervezet elutasította a munkáltatók ajánlatát, hogy 30 hónapra elosztva 3000 eurót fizessenek ki, amely átmeneti megoldásként segítene a munkavállalóknak megbirkózni az inflációval.

Pedig egy ilyen kifizetés egyik módja lehet a megállapodás elérésének – mondta Xavier Ros, hozzátéve, hogy a fogyasztói árak emelkedésére jelentős béremeléssel reagálni hosszú távon ártana a gazdaságnak. A munkaadók ugyanis nem látnak lehetőséget a béremelésre az emelkedő anyag- és energiaköltségek miatt.

„Azt a kérdést kell megvitatnunk, hogy mennyire fenntartható egy ilyen jelentős béremelés, ha átmeneti problémáról beszélünk” – idézte Ros szavait az Automobilwoche című német hetilap.

Az Audi, a Volkswagen csoport tagja, önállóan nem közvetlen partnere a bértárgyalásoknak, de a tárgyalások eredményeit kollektív bérmegállapodásban veszi át. (vg.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!