h i r d e t é s

"Nem az sodor bajba, amit nem tudsz, hanem, amiről azt hiszed, holtbiztosan tudod..."

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

"Nem az sodor bajba, amit nem tudsz, hanem, amiről azt hiszed, holtbiztosan tudod..."

2020. február 28. - 08:20

 

A Republikon Intézet csütörtökön tartott konferenciáján a fake news volt a téma.

Horn Gábor nyitóbeszédében arról beszélt, hogy a A szocializmus maga volt a fake news. Igaz, akkor ezt a szót még nem ismertük, de elég volt kinyitnunk a Népszabadságot (Trybuna Ludu -t,a Rudé Právo-t) és máris tudtuk, hogy a sporthírektől és az időjárástól eltekintve minden hazugság.

A hazugság a rendszer immanens része volt, az igazság forrása a szamizdat volt.

Azt hittük ebből a világból gyermekeink már semmit nem fognak érteni, de ha ma valaki kinyitja a közpénzből fenntartott állami televíziót, ugyanúgy hazugságok tömege ömlik rá, mint bő 30 éve.
Persze vannak még a sajtónak hiteles bástyái, de a méreg, a gyanakvás mindent átjár.

Nem az sodor bajba, amit nem tudsz, hanem, amiről azt hiszed, holtbiztosan tud, holotodt nem igaz - mondta a zseniális Mark Twain, s egy olyan korban választottuk ezt a kérdést konferenciánk témájának, amikor internetes robotok és - nálunk legalábbis - az állami propagandagépezet dolgozik azon, hogy olyasmiket vélj meginghatatlanul igaznak, ami - immár mai szóval élve-: fake news.

Vajon, hová vezet ez a közbizalom szempontjából?
Milyen jelentősége van ennek vészhelyzetekben?
Például a mostani koronavírus pandémia örvén mennyit árthat az, hogy minden hírrel szemben újra ott él a hírfogyasztóban a gyanakvás?
Vajon a közpolitika becsülete, a demokratikus közgondolkodás, a társadalmi felelősségvállalás minőségén ez mennyit rombol?
A fake news miként erősíti a közönyt?
Mit tehetünk érte, mi, akik a fake news gyárakhoz képest elenyésző erőforrással rendelkezünk, de bírunk azzal az igazság hittel, amely egykor Havelt, Walesat, Göncz Árpádot éltette?


 

Kommentek

h i r d e t é s