h i r d e t é s

Nem akarják a svájciak, hogy a nemzeti jog felülírja a nemzetközi jogot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nem akarják a svájciak, hogy a nemzeti jog felülírja a nemzetközi jogot

2018. november 27. - 07:02

 

Leszavazták a jobboldali Svájci Néppárt enyhén szólva érdekes kezdeményezését. - írja a magyarnarancs.hu.

Illusztráció: pestisracok.hu

A szavazók döntő többsége elutasította a vasárnap Svájcban tartott népszavazáson azt a kezdeményezést, mely szerint a hazai jog élvezzen elsőbbséget a nemzetközi joggal szemben – jelentette az SRF svájci közszolgálati rádió és televízió.

Az előzetes eredmények szerint a szavazók 63 százaléka nemet mondott a jobboldali Svájci Néppárt által felkarolt kezdeményezésre, amely az alkotmányba emelte volna, hogy a svájci jog elsőbbséget élvez a nemzetközi joggal szemben. Ha pedig egy nemzetközi megállapodás nem összeegyeztethető a svájci joggal, akkor azt meg kell változtatni, ha pedig ez nem lehetséges, akkor Svájcnak ki kell lépnie a nemzetközi szerződésből.

A "svájci jogot, ne külföldi bírákat!" mottójú javaslat bírálói szerint a kezdeményezés jóváhagyása hatalmas károkat okozna az ország nemzetközi megítélésének és gazdaságának egyaránt. A javaslat támogatói szerint viszont a hagyományosan semleges Svájc autonómiáját csorbítja több nemzetközi megállapodás, ezért kellene alkotmányba iktatni a hazai jog elsőbbségét.

A javaslat előterjesztői azzal is érveltek, hogy Svájc több nemzetközi megállapodása sok esetben sérti az országban nagy hagyománnyal rendelkező közvetlen demokrácia intézményét, vagyis, hogy a végső szó az állampolgároké. A néppárt szerint az önrendelkezési kezdeményezés nagyobb hatalommal ruházta volna a svájciakat, és kiküszöbölte volna külföldi testületek, például az EU beavatkozását.

A javaslatot sem a svájci kormány, sem az üzleti szféra, sem a legtöbb párt nem támogatta, amelyek szerint a rendelkezés miatt Svájcnak nemzetközi megállapodások sorából kellene kilépnie, ami gyengítené az emberi jogok védelmét, és ártana a gazdaságnak.

magyarnarancs.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s