h i r d e t é s

Nehezebb ígéretet tettek a G20-ak, mint hat éve Párizsban

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Nehezebb ígéretet tettek a G20-ak, mint hat éve Párizsban

2021. október 31. - 17:49

Másfél fok - ennyi lehet az általános felmelegedés az évszázad végére az ipari forradalom előtti állapothoz képest. 

@ GUGLIELMO MANGIAPANE | Forrás: REUTERS

Megállapodtak a római csúcstalálkozójukon vasárnap elfogadandó záróközlemény szövegében G20-csoport vezetői. A 19 vezető gazdaság és az Európai Unió alkotta csoport egyebek mellett abban is egyetértett, hogy az ipari forradalom előttihez képest 1,5 Celsius-fokra korlátozzák az általános felmelegedést. Az AFP francia hírügynökség birtokába jutott tervezet szerint a G20-csoport megerősíti a párizsi klímaegyezményben lefektetett célkitűzést, "jóval 2 Celsius-fok alatt tartja az átlaghőmérséklet növekedését, és erőfeszítéseket tesz arra, hogy azt az ipari forradalom előtti szinthez viszonyítva 1,5 Celsius-fokra korlátozza". "Az 1,5 Celsius-fokos célkitűzés megőrzése jelentős és hatékony lépéseket és kötelezettségvállalásokat igényel minden ország részéről."

A megállapodás hangneme szigorúbb, mint a 2015-ben aláírt párizsi klímaegyezményé - közölték a tárgyalásokon részt vevő diplomaták az AFP-vel.

A párizsi egyezmény célja az általános felmelegedés szintjének az ipari forradalom előtti szinthez képest jóval 2 Celsius-fok - lehetőség szerint 1,5 Celsius-fok alatt tartása, azóta ez utóbbi célkitűzés vált elsődlegessé.

Nem kormányzati szervezetek szerint a fő tét annak ismerete, milyen konkrét eszközöket vállalnak az egyes országok a célkitűzés betartása érdekében, amiről gyakran nem szívesen nyilatkoznak.

Az aláíró országok új kötelezettségvállalásait nyilvántartó ENSZ legutóbbi felmérése szerint ugyanis a világ továbbra is a "katasztrofális" plusz 2,7 Celsius-fokos felmelegedés felé halad, illetve jobbik esetben a +2,2 Celsius-fok felé, ha figyelembe veszik az évszázad közepére vállalt, gyakran "homályos" karbonsemlegességi ígéreteket is.

A 2015-ös párizsi klímaegyezményban az üveghatású gázok kibocsátása, illetve elnyelése közötti egyensúlyra vonatkozó célkitűzés az évszázad második felére vonatkozóan szerepel.

Az ENSZ nyomására egyre több ország vállalja a karbonsemlegességet, a legtöbbjük 2050-i határidővel, néhányan 2060-ra, illetve 2045-re. Kína és Oroszország például 2060-ot tűzte ki célul, Ausztrália és Franciaország pedig 2050-et.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint a világ üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 57 százalékát képviselő 49 ország - közöttük az Európai Unió összes tagállama és az Egyesült Államok - tett hivatalosan ilyen kötelezettségvállalást. (MTI) / Infostart

 

 

Amazónia őslakosai előálltak a maguk igényével

Az Amazonas térsége 80 százalékának megóvását szorgalmazta a mintegy 3,5 millió dél-amerikai őslakost képviselő venezuelai José Gregorio Díaz Mirabal Glasgow-ban az ENSZ klímakonferenciájának (COP26) megnyitója előtt.

"Azért jöttünk el a klímkonferenciára, hogy ratifikálják a javaslatunkat, és így Amazónia 80 százaléka életben maradhasson" - mondta Díaz Mirabal szombaton a skóciai nagyvárosban tartott sajtótájékoztatóján.

A venezuelai környezetvédő vezeti az Amazónia Medencéje Őslakos Szervezeteinek Koordinációs Tanácsát (COICA), amely a világ legnagyobb trópusi erdősége borította kilenc országban és területen - Brazília, Bolívia, Peru, Ecuador, Kolumbia, Venezuela, Guyana, Suriname és Francia Guyana - élő őslakos népeket képviseli.

Díaz Mirabal szerint fenn kell tartani Amazóniának az Amazonas-medence kilenc országának 511 őslakos népe által garantált egyensúlyát.

A venezuelai vakuenai kurripako etnikumhoz tartozó Díaz Mirabal szerint olyan gazdaságot kell teremteni, amely az élet minden formáját hasznosítja, támogatja az őslakos népeket és megőrzi az erdőt.

Az amazonasi őserdő 8,4 millió négyzetkilométeres és a világ édesvízkészletének 20 százaléka található benne. A Meteorológiai Világszervezet minapi jelentése szerint az olyan ökoszisztémák, köztük az Amazonas esőerdői, melyek eddig szén-dioxidot nyeltek el, a szén-dioxid-kibocsátás forrásává váltak az erdőégetések és erdőirtás miatt, amely jelentősen csökkentette területüket is.

A vasárnap kezdődő és november 12-ig tartó glasgow-i klímakonferencián hétfőn és kedden a világ több mint 120 állam- és kormányfője vesz részt. A tanácskozás célja, hogy a résztvevők elkötelezzék magukat amellett, hogy a globális felmelegedés mértéke az iparosodás előtti értékhez képest ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot. (Infostart)


Kommentelne? Kattintson ide!