h i r d e t é s

Nehéz helyzetbe kerülnek a háztartások az Orbán-kormány döntése okán

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam
a- a+

Nehéz helyzetbe kerülnek a háztartások az Orbán-kormány döntése okán

2022. október 14. - 06:45

Könnyen megégethetjük magunkat a tűzifával; tömegesen dobják ki állataikat a magyarok; a szülőktől kérnek segítséget az iskolák; kormányablakok, okmányirodák zárnak be.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com/istockphoto.com

A csütörtöki kormányinfón az egyik legfontosabb bejelentés a zöldenergiával kapcsolatban hangzott el.

A szerdai kormányülésen az a döntés született, hogy mivel a hálózat ennyi energiát már nem tud felvenni, a még elő nem jegyzett napelemek esetében felfüggesztik a betáplálási kötelezettséget mind a háztartások, mind a vállalkozások esetében. Aki tehát napelemet telepítene a jövőben, annak nem lesz szüksége a szolgáltató engedélyére

A lakossági felhasználók számára viszont ez a döntés lassítani fogja a megtérülést, mivel így a megtermelt energiát azonnal fel kell használniuk, ellenkező esetben akkumulátorokra lesz szükségük.

Korábban a CIVILHETES is megírta, hogy a csalók megjelentek a tűzifapiacon is. A közösségi médiában történő tűzifavásárlás kockázataira figyelmeztet a Nébih. A tűzifa iránti nagy kereslet miatt a csalók is aktívabbá váltak – írják -, de a hivatalos hirdetőfelületeken jelentősen szűkült a mozgásterük, ezért egyre többen jelennek meg a Facebook Market Place nevű felületén – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.

A tájékoztató szerint a hirdetési portálok megkövetelik a hirdető egyértelmű azonosítását, de a közösségi felületeken még mindig szabályozatlan a hirdetés rendje, emiatt az ott közzétett hirdetések ellenőrzése, tisztítása is bonyolultabb feladat. A közösségi médiában sok esetben fiktív profillal, a hirdető azonosítására alkalmas adatok nélkül, olykor irreálisan alacsony áron kínálják a tűzifát – idézi a hivatalt az MTI. A visszaélések kiszűrése érdekében a Nébih ellenőrei fokozottan vizsgálják a Facebookon megjelentő tűzifahirdetéseket. Az eddig ellenőrzött mintegy hatezer hirdetés csaknem 90 százaléka jogsértő, mert nem tartalmazza a hirdető azonosítását biztosító technikai azonosítószámot, illetve bármilyen más, azonosításra alkalmas adatot – közölte a Nébih.

A hatóság azt javasolja: ha valaki úgy dönt, hogy a Facebook segítségével szerzi be a tűzifát, akkor figyeljen arra, hogy legálisan működő kereskedőtől vásároljon, akinek hirdetése tartalmazza az EUTR számot, valamint a legtöbb esetben a saját honlap elérhetőségét is. A Nébih weboldalán elérhetők a legfontosabb szempontok, amelyeket minden vásárlás során érdemes figyelembe venni. A vásárlók segítségére lehet egy oldal, ahol a Nébih által kiszűrt jogszerűtlen hirdetők telefonszámait tudják lekérdezni. A hirdetésben szereplő technikai azonosítószám valódisága, birtokosa ezen az oldalon ellenőrizhető.

A fő szempont: takarékosság

Az új rezsiszabályok hatása már érezhető az lakáspiacon, egyre többen keresik az olcsóbb fűtési megoldásokkal rendelkező, takarékosabb lakóingatlanokat – írja a KKV Magazin. Az átlag alatti fogyasztású lakásokra a kedvezményes rezsidíjak vonatkoznak, a jövőben az ingatlan.com ezeket külön emblémával is megjelöli, így külön kereshetővé válnak a teljes kínálaton belül. Egy-egy lakásnál megadható és kereshető az is, rendelkezik-e napelemes rendszerrel és annak mekkora a teljesítménye. Ugyanígy a szigetelés vastagsága és az energiatanúsítvány alapján is válogathatnak a kínálatban a vevők és a bérlők.

Rohamot indított a napelemekért a lakosság, gyorsíthatják az engedélyezést – olvasható a Portfolio cikkében. Az ügy jelentőségére tekintettel a lap megkérdezte a szolgáltatókat egyebek mellett arról, hogy hogyan alakul az engedélyeztetési folyamat időigénye, mennyire tudják tartani a határidőket, illetve hogy tervezik-e mérsékelni az engedélyeztetés időigényét.

Gazdátlanul

Tömegesen dobják ki állataikat a magyarok a válság miatt, a menhelyek telítettsége országosan 400 százalék – számol be egy szomorú jelenségről a Népszava. Amellett, hogy a nehéz anyagi körülmények miatt sokan úgy döntenek, lemondanak kedvenceikről, az örökbefogadási kedv is erőteljesen lecsökkent.

Fogyasztók is az eladók

megélhetési költségek emelkedésén belül kiemelt súllyal játszanak az élelmiszerek – azok számára is, akik ezeket árulják, azaz az áruházlánci dolgozóknak, akik egyben fogyasztók is. Béremelés, ingyenes étel és kedvezmények: a Napi.hu körkérdéséből kiderül, hogyan támogatják a magyarországi szupermarketek a dolgozókat a megélhetési válság idején.

Bezárnak

A Miniszterelnökség indoklása szerint mivel az elszállt energiaárak miatt a kormány az állami szerveknél 25 százalékos költségcsökkentési tervet írt elő, ezért 2022. november 2. és tervezetten 2023. március 17. között egyes kisebb forgalmú kormányablakokban és okmányirodákban szünetel az ügyfélfogadás. A tárca szerint az őszi-téli időszakban amúgy is alacsonyabb az ügyfélforgalom, így a megmaradt kormányablakok is ki tudják szolgálni az ügyfélforgalmat.

Szegeden márciusig bezár a Nemzeti Színház és a Móra Ferenc Múzeum, lekapcsolják a szökőkutakat is – írja a hvg.hu. Stadiont és a kézilabda-arénát nem érint az intézkedés, ezeket ugyanis nem az önkormányzat működteti.

debreceni stadionban bezárás nem lesz, de takarékra állítják a fűtést – írja az RTL. November elejétől az év végéig nem is fűtenek be jobban, a továbbiakról pedig az energiakereskedők árajánlatai alapján döntenek.

„A közel tízszeresére emelkedett távfűtési költségek következtében a Dunaújvárosi Egyetem (DUE) vezetése a Szenátus támogatásával az oktatás digitális formában történő szervezése mellett döntött, amely lehetővé teszi azt, hogy az intézmény takarékossági okokból az egyes távhővel fűtött épületek használatát – azok állagmegóvása mellett – a fűtési időszakban mellőzze” – válaszolt a Duol.hu megkeresésére a felsőoktatási intézmény.

Lesz-e közönség?

A színházak rezsiköltségei is elszállnak, ám az igazi aggodalmat mégsem az okozza, hogy mekkora lesz a villanyszámla, hanem hogy a válság idején marad-e közönség, amely képes és hajlandó a kultúrára költeni. Bezárással – amíg csak megúszható – kevés kivételtől eltekintve sehol nem terveznek, sőt, szeretnék, ha mindenki tudná: az előadások színvonalán nem fognak spórolni. Hogy tudják-e majd tartani magukat a tervhez, az ugyanakkor maguknak a színházaknak is kérdéses. A 24.hu előttünk álló tél kihívásairól kisebb és nagyobb, vidéki és fővárosi színházakat kérdezett. (Startlap)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky