h i r d e t é s

Négyezer fölötti pozitív esetet tárt fel az országos ágazati tesztelés egy hét alatt

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Négyezer fölötti pozitív esetet tárt fel az országos ágazati tesztelés egy hét alatt

2020. december 01. - 13:49

 

181 506 tesztet végeztek el a tesztcsapatok a múlt héten a bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozók körében, a pozitivitási arány hasonló a szlovákiaihoz - hangzott el a bejelentés az operatív törzs keddi tájékoztatóján. 

Operatív törzs - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

Hamarosan indul a Vakcinainfo.gov.hu, ahol előre lehet jelezni az igényt a koronavírus-védőoltásra.

A halálozások száma és az aktív fertőzötteké is stagnál Magyarországon, az újonnan megtalált fertőzötteké viszont mintha csökkenne. A napi adatokról részletesebben ITT olvashat, azok központi közlésekor viszont azt ígérték, az operatív törzs keddi tájékoztatóján részletekkel jelentkeznek a köznevelési, egészségügyi és szociális dolgozók átfogó tesztelésének első körös eredményeiről.

György István, a miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára beszélt a részletekről; a múlt héten bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, szociális intézményekben jártak a csapatok.

"Őszintén megmondva nagyobb részvételi arányra számítottunk. 181 506-an vettek részt az önkéntes tesztelésen. A pozitivitás alacsony, 2,44 százalék lett pozitív, 4436 fő" - jelentette be.

A teljes érintett létszámra vonatkoztatva 1,66 százalék, ami hasonló a szlovák és bajor eredményekhez - tette hozzá.
A bölcsődei dolgozóknál volt a legmagasabb részvételi arány, több mint 70 százalékos.
Az óvodai dolgozóknál is 74 százalékos volt a részvételi arány, közülük 811-en bizonyultak pozitívnak.
Az általános iskolai dolgozóknál, oktató-nevelő intézményi dolgozóknál 73 százalékos volt a részvételi arány, 2170 pozitív teszt jött ki, 2,3 százalékos volt a pozitivitás aránya.

A pozitívnak bizonyulók kötelesek jelentkezni a háziorvosnál, és "beindul a protokoll", vagyis a háziorvos döntése alapján akár 3 napi tünetmentesség után visszatérhetnek a munkába.
A gyorstesztelés második köre már el is kezdődött.
"Aki nem vett részt, éljen a lehetőséggel" - sürgette.
A tesztelés önkéntességéről elmondta, nem igaz, hogy nyilvántartás készül azokról, akik nem vesznek részt a tesztelésen.

Az egyetemisták teszteléshez történt kirendeléséről elmondta, mindent megkaptak az érintettek, amire szükségük volt - étkezés, szállás, utazás -, biztosítást is kötöttek számukra, az egyetemi előmenetelükben pedig nem érheti őket hátrány.
Azt is elmondta, senkinek nem kellett egy napot étlen-szomjan várnia a tesztelésre, "igyekeztünk a legkörültekintőbben eljárni".

Müller Cecília országos tisztifőorvos köszönettel kezdte a - mint fogalmazott - "mondókáját": György Istvánnak az országos tesztelés koordinálását emelte ki, illetve jelezte, hogy a Koronavírus.gov.hu portálon részletesen is megjelennek az átfogó ágazati tesztelés eredményei.
Elmondta még, hogy vegyesen végeztek PCR- és gyorstesztet is a "csapatok", de közben el kellett végezni a tesztek ellenőrzését is, vagyis vizsgálták azt is, hogy a tesztekkel valós eredményeket lehet nyerni.
Kérte a háziorvosokat, hogy a gyógyult betegeket vezessék ki a rendszerből, de előfordulhat, hogy az orvosok most nem ezt tekintik a legsürgetőbb feladatuknak.
Arról is szólt még, hogy a most kiszűrt pozitív személyek úgy kerülnek be az informatikai rendszerbe, hogy a fertőzöttek jelentkeznek a háziorvosnál, ők jelzik az eseteket az NNK-nak.
Vagyis: a tájékoztató portálon "folyamatosan jelennek meg" az átfogó országos ágazati tesztelés során "fennakadt" személyek.
Müller Cecília csak ezt követően beszélt a napi adatokról. A kórházi ápolásra szorulók számát magasnak nevezte, és kiemelte, hogy az elmúlt 24 órában 27 és 98 év közé esett az elhunytak életkora.
Továbbra is kérte, hogy mindenki tartsa be a szabályokat.
Közölte még, Miskolcon csökken a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben, Szombathelyen viszont növekszik, másutt állandó.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese tájékoztatón a rendészeti számokról beszélt.
A maszkszabályt 205-en nem tartották be az elmúlt napon. A tömegközlekedési eszközökön 2 személy volt mindössze szabálysértő.
Az üzletek közül négyet zártak be az elmúlt napon, összes számuk most csaknem 90 már.
Egy budapesti japán éttermet 30 napra bezártak a rendőrök, az alkalmazotti maszkszabályok be nem tartása miatt, Kozármislenyben pedig bezártak egy pékséget.
Hét ember nem tartotta be a kutyasétáltatás laza szabályait sem az elmúlt napon - sorolta.
Karantén: több mint 18 ezret ellenőriztek egyetlen nap alatt, 3831 ember vállalta a mobilos ellenőrzést a csaknem 50 ezer ember közül. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s