fbpx Negyedik napja tart a harc Hegyi-Karabahban, egyre aggódóbb a nemzetközi közösség | CIVILHETES

h i r d e t é s

Negyedik napja tart a harc Hegyi-Karabahban, egyre aggódóbb a nemzetközi közösség

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Negyedik napja tart a harc Hegyi-Karabahban, egyre aggódóbb a nemzetközi közösség

2020. október 01. - 11:22

 

Immáron negyedik napja zajlik a fegyveres konfliktus Azerbajdzsán és Örményország között az örmény etnikum lakta enklávéban, Hegyi-Karabahban, mely már azóta több tucat halálos áldozattal járt.

Forrás: MTI/MTVA/Sipan Gyulumyan

A csatározások még vasárnap törtek ki a két fél között a már kilencvenes évek eleje óta folyamatos konfliktushelyzetet generáló de facto államban, melynek elismerésére még egyik nemzetközileg elismert állam sem volt hajlandó, természetesen Örményországon kívül, a nemzetközi jog Azerbajdzsán területi egységeként kezeli.

A két fél egymást okolja a harcok kitöréséért, miközben Törökország egyértelműen Baku mellett foglalt állást. A nemzetközi közösség a harcok azonnali beszüntetésére szólította fel a feleket, miközben a NATO tagországok folyamatos aggodalmuknak adnak hangot, hogy felborulhat a kulcsfontosságú olaj- és földgázvezetékeknek otthont adó Dél-Kaukázus stabilitása.

Emmanuel Macron francia elnök a Lettországban tett látogatása során tért ki a karabahi helyzetre, elmondása szerint nagyon aggasztó az a háborús retorika, melyet Ankara alkalmaz a fegyveres konfliktus kapcsán, Macron szerint ezzel Törökország arról győzi meg Azerbajdzsánt, hogy akadály nélkül bekebelezhetik az örmények lakta de facto államot.

Az örmény média jelentése szerint a szerdai összecsapások során három civil halt meg egy Martakert város közelében történt ütközetben, míg az azeri média beszámolója szerint vasárnap óta 14 azeri civilt ölt meg az ellentétes oldal. Még egy videót is levetítettek az állami médiában, hogy szürke füstben lángol Hegyi-Karabah egy része, utalva az azeri nehéztüzérségi támadásokra.

Baku továbbra is tartja a narratíváját, miszerint az örmény támogatású erők megpróbálják visszaszerezni Hegyi-Karabah területét, és ellenoffenzívát indította Madagiz irányába, amire az azeri erők is válaszoltak – idézte a Reuters. Jereván elmondása szerint viszont az azeri katonaság indított bombatámadást az enklávé adminisztratív központjának, Sztepanakertnek közelében, amelyre válaszul két azeri drónt le is lőttek.

Nikol Pasinyán, Örményország miniszterelnök elmondta, telefonon beszélt az iráni elnökkel, Hásszán Ruhánival, aki elmondta, nagyon aggasztják a fortyogó indulatok a régióban. Azt is kiemelte, ugyan nem tervezi Oroszország katonai közbeavatkozását kérvényezni, ám nem zárta ki az elméleti lehetőségét az orosz intervenciónak.

Tovább bonyolítja a helyzetet az örmény információs központ által kedden nyilvánosságra hozott fotó, melyben egy SU-25 hadirepülő romjai láthatók, amelyet a jelentés szerint egy török harcigép lőtt le. Törökország tagadta a gép lelövését, Azerbajdzsán pedig azzal vádolja Jerevánt, hogy hazudtak és az SU-25 gépek egy hegybe csapódtak bele. (liner.hu)


 

h i r d e t é s

Kommentek