h i r d e t é s

Napszemüveg és esernyő is legyen a kezünk ügyében

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Napszemüveg és esernyő is legyen a kezünk ügyében

2020. augusztus 11. - 05:58

 

A fátyol- és gomolyfelhők mellett főként a Dunántúlon és a középső országrészben alakulhat ki zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső kíséretében.

Délelőtt sok napsütés várható, emellett elkezdenek növekedni a gomolyfelhők. Számottevő csapadék nem várható. 

Délután közepesen felhős ég mellett többórás napsütésre készülhetünk. Elszórtan helyi záporok kialakulására kell készülni, néhol egy-egy zivatar is lehet. Időnként megélénkül az északi szél, a legmagasabb hőmérséklet 28, 32 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Kedden a tartós kánikula ismét megterhelő lehet a legtöbbünknek. Reggel is egyre kevésbé frissül a levegő, nehezen tud pihenni a szervezet. - írja a meteoklinika.hu

Főként a fülledtség és a kánikula okozhat panaszokat, különösen abban az esetben, ha keringési problémákkal küszködik. Ebben az esetben már a délelőtti óráktól vérnyomás-ingadozást, rosszullétet és légszomjat is tapasztalhat, és a tünetekre még este is számítani kell. A zivatarok idején az asztmások állapotában átmeneti romlás állhat be – ebben az esetben próbáljon zárt térbe húzódni a vihar elvonultáig. 

Szabadtéri tevékenységek: A szabadtéri programok során ügyeljen arra, hogy az érzett hőmérséklet még a mért, 30 fok körüli értékeknél is több fokkal magasabb lesz, a tűző napon akár napszúrást is kaphat.

UV-sugárzás: Szellős, de jól takaró ruhadarabokat viseljen, amik az erős, nagyon erős UV-sugárzástól is óvják a bőrét, a déli órákban pedig lehetőleg ne tartózkodjon huzamosabb ideig a tűző napon. Különösen figyeljen a gyerekekre, ők hajlamosak megfeledkezni minderről, nagyon könnyen leéghet a bőrük! Magas, legalább 40-es faktorszámú fényvédő krémek használata javasolt, fürdőzés esetén lehetőleg vízálló változatban.

Pollen: A pollenterhelés időben igen változékony lesz, a záporokat, zivatarokat követően 1 órával ugyanis minimálisra csökkenhet a levegő pollentartalma. Ezen kívül azonban a parlagfű pollenkoncentrációja eléri a nagyon magas szintet! Az allergiásoknak most nem javasolt a szabadban sportolni, és ajánlott minden nap hajat mosni!

Közlekedés: A közlekedésben a záporok, zivatarok területén csúszóssá, nedvessé váló utak komoly baleseti veszélyforrást jelentenek. Akár felhőszakadás, jégeső is lehet. A megnövekedett féktávolság miatt nagyobb követési távolság és a sebesség mérséklése ajánlott, nem árt óvatosnak lenni a vízátfolyásokkal sem! A tűző napon hagyott jármű könnyen felforrósodhat, ne hagyjon semmilyen élőlényt az utastérben még rövid időre se!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s