fbpx Nappal kettős-, éjjel hidegfront okoz zivatarokat | CIVILHETES

h i r d e t é s

Nappal kettős-, éjjel hidegfront okoz zivatarokat

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nappal kettős-, éjjel hidegfront okoz zivatarokat

2017. június 06. - 06:50

 

Kedden egy kettősfront miatt gyakran erősen felhős lesz az ég. Többfelé várható zápor, zivatar, néhol felhőszakadással, jégesővel. - írja az Időjárás.hu.

Az esti, éjszakai órákban átvonuló hidegfront mögött ráadásul a szél is viharossá fokozódik.

Kicsit felfrissül a levegő, ez azonban csak átmenetinek ígérkezik: csütörtöktől újra egyre melegebb és fülledtebb napok elé nézünk...

Délelőtt intenzív gomolyfelhő-képződés várható, de a változékony időben több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Több helyen alakul ki zápor, zivatar.

Délután gyakran lesz erősen felhős az ég, inkább csak rövid időszakokra süt ki a nap. Később a nyugati határszélen átmenetileg csökken a felhőzet. Többfelé Dárható zápor, zivatar, néhol felhőszakadással, jégesővel. Többfelé megélénkül, a Dunántúlon meg is erősödik a déli szél, de viharos lökések zivatarok környezetében máshol is előfordulhatnak.

A maximumhőmérséklet 22, 28 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Kedden a nap nagy részében kettősfronti hatás érvényesül, amely további megterhelést ró a fülledt időjárást amúgy is nehezebben viselő szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőkre. - írja a meteoklinika.hu.

Továbbra is sokan tapasztalhatnak légzési nehézségeket, keringési panaszokat, általános lehet a rossz közérzet. Szívre gyakorolt jótékony hatása miatt napközben galagonya teát ajánlott fogyasztani, ezen kívül fontos, hogy az érintettek lehetőleg kerüljék a fokozott lelki, illetve fizikai megterheléseket!

A frontérzékenyeknél napközben felerősödnek a gyulladásos panaszok, emellett különböző eredetű fejfájásos tünetek is jelentkezhetnek. Kezdetben jellemzően migrén, az esti óráktól pedig már görcsös fájdalom is felléphet. A panaszok enyhítésére napközben érdemes meginni néhány csésze jázminos zöld teát, este pedig a levendula virágzatából készült forrázat nyújthat hatásos megoldást.

A görcsös fejfájáson kívül az esti időszakban érkező hidegfront a hasi- és izomgörcsöket is felerősítheti, a rendkívül szeles időben pedig többeknél nyugtalanság, álmatlanság léphet fel. Vacsorára ajánlott tojást, illetve magas magnézium tartalmú élelmiszereket (pl. teljes kiőrlésű pékárut, olajos magvakat) tartalmazó ételeket fogyasztani, a könnyebb elalvásban pedig a párnára csepegtetett levendula illóolaj segíthet.

A szárazabb nyugati tájak kivételével, a csapadékos idő miatt csökken a pollenterhelés, ugyanakkor zivatarok környezetében az asztmatikus tünetek átmeneti felerősödésével is számolni kell. Az légzőszervi megbetegedésben szenvedők a mozgalmasabb órákat próbálják zárt térben átvészelni és erre az időre inkább pihenjenek le.

A naposabb nyugati tájakon az UV-sugárzás maximuma megközelítheti az erős fokozatot, de a változékonyság miatt ingadozó lesz az értéke.

Az autósoknak ajánlott figyelembe venni, hogy az esőtől többfelé vizessé és csúszóssá válhat az útfelület, a felhőszakadások területén pedig a látástávolság is jelentősen lecsökkenhet! Ezekben az esetekben lassabb vezetés és nagyobb követési távolság tartása javasolt. Az intenzívebb zivatargócokat kísérő viharos széllökések a kocsi menetstabilitását is nagymértékben ronthatják. Nagy a balesetveszély, vezessen fokozott körültekintéssel!

 

meteoklinika.hu / idojaras.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s