h i r d e t é s

Nagyot változik az életünk mától

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nagyot változik az életünk mától

2019. május 01. - 06:47

Újra jó néhány jogszabály változik 2019. május elsejével. Ezentúl magyarázkodni kell majd a túl sok készpénz miatt, szigorúbb előírások vonatkoznak a követeléskezelőkre, miközben újra felpöröghetnek a kilakoltatások. Szerdától tovább szigorít a NAV és a neten folytatja egy állami tévécsatorna.

A kép illusztráció! - Forrás: Győri Evangélikus Egyházközség

Napi.hu csokorba szedte a legfontosabb változásokat.

Május elsejétől kezdődve a tízmillió forint fölötti készpénzbefizetésnél az összeg eredetét dokumentummal kell igazolni. 50 milliónál több valuta beváltását pedig öt nappal előtte kérvényezni kell. 

Május 6-án kezdi meg működését az új Takarékbank Zrt., miután a Pannon Takarék Bank Zrt. és a B3 Takarék Szövetkezet beolvad a Mohácsi Takarék Bank Zrt.-be, amely ezzel egyidejűleg Takarékbank Zrt.-re változtatja a nevét.

Májustól szigorúbb szabályok vonatkoznak a követeléskezelőkre. A nehéz helyzetbe került adósoktól a bankok megszabadultak, a követeléskezelő cégek gyakorlata viszont nem mindig fogyasztóbarát. A jegybanki ajánlás alapján a jövőben át kell adni a követelés előéletének megismeréséhez szükséges háttérdokumentációt is. Az elvárás, hogy a követeléskezelők olyan megoldásokkal álljanak elő, amelyek segítik a tartozás mielőbbi rendezését.

Szerdától véget ér a téli kilakoltatási moratórium, amely november 15-től április 30-ig tartott. Az elmúlt három évben Magyarországon mintegy 10 ezer családot lakoltattak ki. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan 10 kilakoltatásra került sor. 

Május 1. éjféltől változás jön az online számla adatszolgáltatásban: ezentúl már csak az új adatformátumnak megfelelően elkészült online számla adatszolgáltatást fogadja be a NAV rendszere. Az online számla adatjelentés elmaradása számlánként félmillió forintos bírságot eredményezhet, ez pedig adott esetben magasabb adóbírság kockázatot jelenthet, mint a számla áfatartalma. 

Május első napjától a Belügyminisztériumhoz (BM) kerül a társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárság a Miniszterelnökségtől, a szakmai munkáért miniszterelnöki biztosként Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke felel.

Igazgatósági mandátumának lejártával, 2019. április 30-ával Beck György visszavonul a Vodafone Magyarország elnöki pozíciójából. A tisztséget 2019. május elsejétől a Vodafone Magyarország eddigi vezérigazgatója, Amanda Nelson tölti be elnök-vezérigazgatóként.

Szerdától az interneten lesz elérhető az eddig a kábelhálózatokon és műholdon terjesztett M3 tévécsatorna, azaz a retrotévé. 

A hatályos jogszabályi előírások alapján szarvasgombát szedni csak érvényes gyűjtési napló birtokában lehet. Az érintetteknek a 2019 előtt kiállított gyűjtési naplókat 2019. április 30-ig kell benyújtaniuk érvényesítés céljából a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). A hivatal május első hetében kezdi meg az érvényesített dokumentumok postázását.

Szerdától Magyarország veszi át a NATO kötelékében működő, a balti országok légtérvédelmét ellenőrző parancsnokság vezetését. A magyar vezetésű, a litvániai Siauliai térségében állomásozó, 50. misszió munkájához Nagy-Britannia és Spanyolország légiereje nyújt segítséget. (napi.hu) / hirklikk.hu


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s