h i r d e t é s

Nagyon titkolják Orbán utazásait

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nagyon titkolják Orbán utazásait

2018. május 28. - 12:22

 

A Miniszterelnöki Kabinetiroda sem lapunknak, sem a terrorelhárítóknak nem adta ki az adatokat. - írja a nepszava.hu.

Fotó készült, elszámolás nem. Forrás: Facebook/nepszava.hu

Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda (MK) sem árulta el lapunk közérdekű adatigénylésére azt, hogy hol, mennyiért volt hivatalos úton külföldön Orbán Viktor kormányfő 2017-ben. Lapunk kérdéseit mindkét tárca azzal utasította el, hogy nem minősülnek adatkezelőnek, vagyis ezeknek az információknak a gyűjtése nem hozzájuk tartozik. Arra viszont már nem tértek ki, hogy kihez tartoznak ezek az adatok. Megkerestük a Terrorelhárítási Központot, hátha a kormányfő biztonságának garantálása miatt ok az illetékesek. Hivatalos válaszukban azt közölték: megkeresésünket az MK-hoz,

a közérdekű adatigénylésben érintett valamennyi adat adatkezelőjéhez

továbbították. Ennek ellenére az MK három hónap alatt sem adta ki lapunknak és a terrorelhárítóknak az adatokat. Orbánhoz hasonlóan a leköszönt kormány két minisztere is titkolja, hogy hová és mennyiért látogatott el tavaly, de annyi tudható: legalább 124 millió forintot utaztak el a tárcavezetők egy év alatt.

A Varga Mihály vezette, tavaly még létező Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és az akkor még Fazekas Sándorhoz tartozó Földművelésügyi Minisztérium (FM) nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy összesen hányszor és mennyiért utaztak külföldre. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pedig csak annyit árult el: a tárca vezetőjének és államtitkárainak utazásai összesen 143 millió forintba kerültek. Azt viszont nem közölték, hogy összesen mennyit költött erre az apparátus.

Forrás: nepszava.hu

Tudható ugyanakkor, hogy a Seszták Miklós által vezetett Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) 246 milliót áldozott erre. Az Igazságügyi Minisztériumban is számos feladat adódhatott külföldön, a harmadik legtöbbet, 125 millió forintot fordítottak utazásra Trócsányi László tárcájánál. A legkevesebbet a Belügyminisztériumban és a Miniszterelnöki Kabinetirodánál mentek külföldre, a két tárcánál ugyanis tavaly mindössze 4 millió forintot költöttek erre. A legtöbbet más országban tartózkodó miniszterek sorrendjét értelemszerűen Szijjártó Péter külügyminiszter vezeti, aki az év felét külföldön töltötte, ez összesen 73 millió forintba került.

Trócsányi László és Balog Zoltán, aki akkor még az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vezetőjeként utazott, több mint 70 napot volt Magyarországon kívül, munkaútjaik pedig összesen 14 millió forintba kerültek az adófizetőknek. Az Emmi vezetője egyébként feltehetően a pontos elszámolások híve, volt olyan beregszászi útja ugyanis, amiért mindössze 459 forintot számolt el. Néhány miniszter – legalábbis a tárcák adatai szerint – irtózik a hivatalos külföldi utaktól. Lázár János, aki egyebek mellett az uniós pénzek lehívásáért is felelős Miniszterelnökséget vezette, mindössze öt napot volt hivatalos külföldi úton, 280 ezer forintért. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nála is kevesebbet, csak két napot volt más országban, míg Rogán Antal mindössze másfél napot töltött Berlinben, 380 ezer forintért.

nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s