fbpx Nagy változás lép életbe a patikákban 2022. január 1-től: erről minden betegnek tudnia kell | CIVILHETES

h i r d e t é s

Nagy változás lép életbe a patikákban 2022. január 1-től: erről minden betegnek tudnia kell

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nagy változás lép életbe a patikákban 2022. január 1-től: erről minden betegnek tudnia kell

2021. december 07. - 05:45

 

November 30-án fogadta el a parlament azt a törvénymódosítást, amely alapján 2022. január 1-től gyakorlatilag megszűnik a gyógyszerek csomagküldése. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A módosítás értelmében már nem csak a vényköteles termékek, hanem bármely gyógyszer házhozszállítását csak patikai szakdolgozók végezhetik. Ezeket korábban interneten keresztül rendelhették a betegek és csomagküldők segítségével szállították ki azokat a patikák. Ez a változás egyaránt hátrányosan érinti a betegeket és a gyógyszertárakat is.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a lakosság részéről egyre nagyobb igény mutatkozott az online gyógyszerrendelésre, amely feltehetően a jövőben is növekedett volna. Az új törvénymódosítás azonban gyakorlatilag ellehetetleníti a gyógyszerek online árusítását - reagált a változásra lapunk kérésére a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ). Az alábbiakban a szövetség nyilatkozatát közöltjük.

"Az Országgyűlés által elfogadott törvény alapján jövő év elejétől kezdve megszűnik a lehetőség a vény nélküli készítmények csomagküldésére. Ezzel a lépéssel gyakorlatilag ellehetetlenítik a gyógyszerek internetes forgalmazását, amely rendkívül hátrányosan érinti a betegeket és a gyógyszertárakat is egyaránt. A helyzetet súlyosbítja, hogy a rendelkezés a koronavírus-járvány egyik nehéz szakaszában lép életbe, melynek következtében több embernek kell majd személyesen felkeresnie a gyógyszertárakat, mint korábban.

Az internetes gyógyszerforgalmazás egy népszerű szolgáltatás a betegek körében, melynek jelentősége az elmúlt években folyamatosan nőtt. A növekvő trendeket tovább gyorsította a koronavírus-járvány, a fertőzésveszély elkerülése érdekében pedig sokan választották az online beszerzést. Piaci adatok alapján az internetes gyógyszerforgalmazás 50-80%-kal növekedett az utóbbi években, és becslések alapján a forgalom mértéke az idei évben elérheti a 4,5-5 milliárd forintot is.

Habár az internetes gyógyszerforgalmazás jogilag megmarad, a csomagküldés megszűntetésével nem marad olyan hosszú távon is életképes módszer, mellyel el lehetne juttatni a megrendelt készítményeket a betegekhez. Elméletileg a betegek személyesen is átvehetik majd a csomagokat a gyógyszertárban, azonban ez lényegében semmiben sem különbözik attól, mintha eleve ott vásárolták volna meg a készítményeket. Másrészt marad a házhozszállítás lehetősége, amikor a gyógyszertár az alkalmazásában álló gyógyszerész vagy szakasszisztens segítségével szállítja ki a gyógyszereket. Ez azonban csak kis területen belül alkalmazható, nagy költséggel jár, és kétséges, hogy a jelenlegi munkaerőhiányos ágazatban egyáltalán lehetne-e találni erre a feladatra elegendő számú szakembert.

A gyakorlatban mindez azt jelenti majd a mindennapokban, hogy ha hozzá szeretnénk jutni a nem vényköteles gyógyszereinkhez, és nem tudunk személyesen elmenni a gyógyszertárba, akkor mindenképpen valaki más segítségét kell kérnünk.

Ez főleg azoknak jelent majd problémát, akik csak nehezen tudják elhagyni otthonukat. Gondoljunk például a nehezen mozgó idősebb emberekre, a beteg gyerekeikre egyedül vigyázó anyukákra, vagy akár a karanténban lévő koronavírus fertőzöttekre. Számukra sokkal nehezebb lesz jövőre az olyan vény nélküli gyógyszerek beszerzése, mint például a láz- és fájdalomcsillapítók, a köhögés elleni szerek, illetve a hasmenés és székrekedés elleni készítmények" - közölte a HYGSZ annak kapcsán, hogy 2022. január 1-től egy új törvénymódosítás értelmében a vény nélkül kapható gyógyszereket is csak patikai szakdolgozó szállíthatja ki. (Pénzcentrum)


 

h i r d e t é s