fbpx "Nagy összhang van a kormány és bankszövetség között, újra és újra megtévesztik az országot" | CIVILHETES

h i r d e t é s

"Nagy összhang van a kormány és bankszövetség között, újra és újra megtévesztik az országot"

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

"Nagy összhang van a kormány és bankszövetség között, újra és újra megtévesztik az országot"

2019. január 11. - 16:15

 

Mondja fel a kormány az EBRD-vel kötött megállapodást!

Illusztráció: MTI Fotó: Ujváry Sándor

Az MSZP-Párbeszéd az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött megállapodás felmondását követeli a kormánytól.

Szakács László, az MSZP elnökhelyettese pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta, a kormány EBRD-vel kötött megállapodása nem szolgálja a magyar emberek érdekeit, adósrabszolgaságban tartja a devizahiteleseket.

Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön azt mondta, betartja a megállapodást.

Hozzátette: a megállapodás alapján a bankoknak a devizahitelek forintosítása egy fillérjébe sem került, és abban a kormány azt is vállalta, nem támaszt akadályt a kilakoltatások elé. Az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor "eladta a devizahiteleseket" pénzért a bankoknak.     

Szakács László jelezte, a parlament elé terjesztik a megállapodás felmondását, így a fideszesek szavazhatnak róla.

Elmondta, ugyancsak az Országgyűlés elé viszik azt a törvényjavaslatot, amely rögzítené: a bankok megtévesztették az embereket és ezért kártalanítás jár nekik. Ezt ma a devizahiteleseknek kell bizonyítani a bíróságon

- közölte.

Hegyesi Beáta, a Párbeszéd elnökségi tagja szerint Orbán Viktor megosztó politikát folytat, társadalmi csoportokat fordít egymás ellen igazságtalan törvénykezésével.

Milyen kormány az, amely gyermekes családokat lakoltat ki?

- firtatta, és bíálta a munka törvénykönyvének túlórával kapcsolatos módosítását is.

Az ellenzéki politikus társadalmi összefogásra szólított fel, mondván, "ez a rezsim csak az erőből ért".

Szabó József, a Hiteles Mozgalom vezetője kifogásolta, hogy Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára lezártnak nevezte a devizahitelezés kérdését, holott számtalan ügy van még bíróság előtt. Szerinte

nagy összhang van a kormány és bankszövetség között, együttműködve újra és újra megtévesztik az országot. A felelősségre vonás nem fog elmaradni

- hangoztatta.

Ravasz László, az Adóskamara képviselője szerint a politikai hatalom részének tekinthetők a bíróságok, amelyek a bankok és a kormányzat alkuját hajtják végre ítéleteikben. Arra szólított fel, hogy a bíróságok az európai és a magyar jogelveknek megfelelő ítéletekben rendezzék a devizahitelesek problémáit.

Kérdésre válaszolva az európai parlamenti (EP-) választásokról Szakács László közölte, az ellenzéki pártok közösen mozgósítanak a választáson történő részvételre.

Jó lenne a közös lista is, de ott még nem tartanak

- közölte.

Nincsen ilyen döntésük - válaszolta az MSZP elnökhelyettese arra a kérdésre, hogy sajtóhírek szerint a mentelmi jog érdekében a jelentős költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba ügyvéd szeretne felkerülni az MSZP EP-listájára.

(MTI)


 

h i r d e t é s