h i r d e t é s

Nagy bejelentéseket tett az operatív törzs

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Nagy bejelentéseket tett az operatív törzs

2021. április 13. - 12:22

 

A napon, amelyen Magyarország eléri a 3 millió, koronavírus ellen legalább egy oltást kapott emberszámot, újra összeült és tájékoztatót tart a járványügyi védekezésre életre hívott szakembergárda.

Müller Cecília országos tisztifőorvos - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

Mintha "széttartanának" a koronavírus-adatok Magyarországon: miközben az egy nap alatt elhunytak száma tartósan magas, közel 300, az új fertőzöttek száma csökkenő tendenciát mutat, hasonlóan az intenzív kórházi ápolást mutatókéval, ám a regisztrált aktív fertőzöttek száma még mindig növekszik - persze az is lehet, hogy csak a "fülön csípés" lett hatékonyabb. (Napi adatok itt.)

Míg ez kiderül - kapaszkodónak három fontos járványgörbe itt -, az operatív törzs továbbra is végzi a munkáját, és nagy valószínűleg a 3 milliós oltottszám napján is összeült, majd online sajtótájékoztatót hirdetett.

György István, az oltási munkacsoport vezetője kezdte a bejelentéseket, ismertetve a már reggel közzétett oltakozási számokat.

"Ha szétnézünk Európában, azt látjuk, hogy kétszer annyi magyar élvez védettséget a betegség súlyos lefolyása ellen, mint más országokban. Bízunk abban, hogy ez hamarosan látszani fog a járványügyi adatokban."

Bejelentette, már több mint 4,1 millióan regisztráltak oltásra, kétharmaduk meg is kapta legalább az egyik oltást.

"A három legveszélyeztetettebb csoport oltásán nagyrészt túl vagyunk, sok helyütt már az aktív korosztályt oltják már."

Elmondta még, a regisztráltak fele is az aktív korosztályból való, körülbelül 2,1 millió fő, 1,3-an várnak még oltásra, bármikor csöröghet a telefonjuk és hívhatják őket.

Felhívta a figyelmet, mindenki regisztráljon, és heteken belül hívják őket, "nem kell már halogatni a regisztrációt" - fogalmazott György István.

A hétfői tájékoztató fontos bejelentését megismételve elmondta, péntek-szombat-vasárnap egy harmadik lehetőséget is kapnak a regisztrált, de az oltópontokon meg nem jelent pedagógusok soron kívüli oltásra, ők körülbelül 30 ezren vannak.

"Cél, hogy a pedagógusok személyesen tudják tanítani a gyermekeket" - mondta.

A tervekről is beszélt, négyféle vakcina áll rendelkezésre kedden:

  • Pfizer
  • Janssen
  • AstraZeneca
  • Szputnyik V.

A honvédségi oltóbuszok jelenleg katonákat oltanak, de hamarosan visszatérnek a kistelepülésekre - közölte még György István.

A most érkező AstraZeneca-oltásokból (28 800 darab, kevesebb a vártnál) a háziorvosok kapnak egy-egy ampullát, ezzel 10-10 embert tudnak beoltani napokon belül.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese a hétfői rendőri intézkedésekről beszélt

  • 685 maszktalan emberrel szemben jártak el, nagy részükkel közterületen
  • 238 kijárásitilalom-szegőt büntettek meg vagy figyelmeztettek
  • karanténadatok: 43 532-en vannak hatósági házi karanténban, 6157 a friss elrendelés. Mobilon 3331 ember ellenőrizhető.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, "minden igyekezetükkel azon vannak", hogy a fertőzési láncot megszakítsák. Azt is mondta, folyamatosan növekszik a vírusmutánsok fertőzőképessége, nagyon sok múlik azon, hogy milyen fogékonyságú szervezetre talál. A védőoltás szerinte a szervezet "kevésbé fogékonnyá" tételéről szól.

Janssen

Megerősítette, "nem túl nagy mennyiségben", de megérkezett a Janssen vakcinája, amelynek jelentősége, hogy egy oltás elegendő a védettség kialakulásához - ez már a hatodik vakcina, amely segíti a védekezést. Az amerikai Janssen oltásáról külön kiemelte, hogy technológiája az orosz Szputnyikéhoz hasonló. Az is oltható vele, akik átestek már a betegségen, az is, akik krónikus betegek, valamint minden 18 év fölötti, aki ezen kategóriákba esik. A várandósság és szoptatás jelenleg még ellenjavallt.

Oltási reakciói nem térnek el más oltásoktól, enyhe fejfájás, duzzanat, hőemelkedés jelentkezhet, lázcsillapítót be szabad venni, de ezek a reakciók enyhék és átmenetiek - figyelmeztetett Müller Cecília.

Még azt is elmondta, járványügyi szempontból nem értékelhető az egynapos változás, inkább a 7 napos csúszó átlag figyelését javasolta.

Figyelmeztetett arra is, hogy a vakcina beadása után még "idő kell", valamint arra, hogy aki oltást kapott, vigyázzon a többiekre.

Idézve a Lancet című folyóiratból elmondta, hogy minden harmadik fertőzöttnél fél évig problémák maradnak vagy az agyban vagy a szervezet más egyéb pontján.

Akiknek tehát post-Covid tüneteik vannak, forduljanak háziorvoshoz.

Szabadidős sporttevékenységet is ajánlott, ez a test edzésén túl ez a stressz leküzdésében is segít. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s