h i r d e t é s

Nagy a csend Orbán Viktor utazásaival kapcsolatban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nagy a csend Orbán Viktor utazásaival kapcsolatban

2018. június 14. - 10:50

 

Nemrég a Miniszterelnökség, a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a TEK pingpongozhatott egyet a Népszavával, amely közérdekű adatigényléssel fordult hozzájuk, hogy Orbán Viktor hány hivatalos külföldi utazást tett tavaly,, hova ment el és mindez mennyibe került. 

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A lapnak ezekre a kérdéseire első körben sem a Miniszterelnökség, sem Rogán Antal tárcája nem adott érdemi választ, a kérdéseket azzal rázták le, hogy nem minősülnek adatkezelőnek, vagyis ezeknek az információknak a gyűjtése nem hozzájuk tartozik. Ezután fordult a Népszava megkereste a TEK-et, hátha sikerül kicsikarnia belőle valamit, de az érdeklődést a szervezet azzal hárította el, hogy ezeket az adatokat a Miniszterelnöki Kabinetiroda kezeli, így a kérdéseket továbbították Rogán Antal tárcájának.

Eltelt három hónap, a Miniszterelnöki Kabinetiroda azóta is mélyen hallgat, május vége felé azonban – hívja fel a figyelmet a 444 – a DK-s Vadai Ágnes a Népszavai közérdekű adatigénylése nyomán az Országgyűlésben feltette a Rogán Antalnak, hogy mi a titkolózás oka. A tárcavezető helyett Dömötör Csaba államtitkár válaszolt mégpedig azt, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda nem minősül adatkezelőnek. arra, hogy a TEK szerint ez nem igaz, Dömötör Csaba nem adott magyarázatot, csak annyit fűzött hozzá, hogy a miniszterelnöknek minden hivatalos külföldi útja nyilvános, és ezekről az Orbán-kormány minden esetben tájékoztatást is ad.

De a minisztériumok nemcsak Orbán Viktor hivatalos külföldi útjairól nem akarnak elárulni semmit. A Népszava írja, hogy tavaly még létező, , Varga Mihály pénzügyminiszter fémjelezte Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), illetve Fazekas Sándor tárcája, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) sem válaszolt a két tárcavezető látogatásairól szóló kérdésekre, Az ő útjaikról csak annyit tudni, hogy 124 millió forintjába került az adófizetőknek.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a legtöbbet, 246 millió forintot Seszták Miklós tárcája, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium költötte a politikusai külföldi útjaira, a második Külgazdasági és Külügyminisztérium 143 millióval, a harmadik pedig az Igazságügyi Minisztérium 125 millióval. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly 174 napot töltött külföldön. az utazásai 73 millió forintba kerültek. 

Ami Orbán Viktort illeti, róla a Népszabadság 2016 júliusában írta meg, hogy két év alatt egymilliárd forintba kerültek az ő és a küldöttsége külföldi útjai. (168ora.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s