h i r d e t é s

Müller Cecília bejelentette, hogy mikor érkezik az orosz vakcina

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Müller Cecília bejelentette, hogy mikor érkezik az orosz vakcina

2021. január 25. - 12:06

 

30, 60 és 90 nap múlva 2 millió orosz vakcina érkezik Magyarországra Moszkvából - tisztázta az országos tisztifőorvos.

Operatív törzs - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

Lélektani határ alatt vannak a magyar járványszámok, miközben az egészségügy illetékesei "oltanak, ahogy tudnak", illetve ahogy érkezik a vakcina.

A folyamatosan változó helyzetben az operatív törzs hétfő reggel is összeült, majd meghirdette napi online tájékoztatóját.

Kiss Róbert (ügyeleti központ) a hétvégi rendőri intézkedések közt elmondta, 569 maszktalan embert találtak. Az üzletekben, szabadidős helyeken 781 esetben intézkedtek eddig, a hétvégén 2 esetben döntöttek ideiglenes bezárásról.

Elmondta, "akkor lehet enyhítés a vendéglátóhelyeken, ha elég oltóanyag jön Magyarországra, és azokat be tudják adni."

1471 ember szegte meg a hétvégén a kijárási tilalmat, összesen eddig már majdnem 30 ezren.

26 084 házi karantént tudtak ellenőrizni a hétvégén, mobilon 1760 ember ellenőrizhető.

520 büntetőeljárást indítottak eddig járványügyben, 100 főt hallgattak ki.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt hangsúlyozta, az intézkedések és a jogkövető magatartás miatt ilyen jók a járványszámok, "a halottak számának csökkenése 4-5 héttel követte a ferőzöttszám csökkenését" - mutatott rá.

Az adatok - mint mondta - a környező országok adataihoz képest is kedvezőek, de "sok fejfájást" okoznak a mutáns vírusok és a harmadik hullám megindulása.

"Kezdetek óta figyeljük a mutálódását az új koronavírusnak, elsősorban a brit mutáns vírust" - ecsetelte.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország másképp számítja a koronavírus-halottak számát, hisz nem minden ország veszi bele a statisztikába azokat, akiknek volt krónikus alapbetegségük, és így vitte el őket a Covid-19.

Elmondta még, zajlanak a védőoltás-beadások az egészségügyi és szociális intézményekben, 9403 fő már a második védőoltását is megkapta, de "nincs olyan vakcina, amely 100 százalékos védelmet ad", ráadásul ez a szám egyelőre nagyon alacsony.

"Mindegyik vakcina működik" - folytatta a kétkedők felé célozva.

Beszámolt arról, hogy 30, 60 és 90 nap múlva, három adagban hozzák Moszkvából Budapestre a 2 millió - 1 millió ember beoltására alkalmas - orosz vakcinát.

Tisztázta még azt is, hogy "a második vakcina után nagyobb fájdalmak is jelentkezhetnek, de ez természetes reakció, lehet bőrpír, hőemelkedés, 1-2 napos láz, "paracetamol készítményeket ajánlanak a klinikusok ennek leküzdésére". (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s