h i r d e t é s

Müller Cecília bejelentette a hétvégi tömeges oltás rendjét

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Müller Cecília bejelentette a hétvégi tömeges oltás rendjét

2021. március 03. - 12:20

 

Az országos tisztifőorvos figyelmeztetett, rohamléptekben közelítjük a rekordadatot a kórházi ápoltak számát illetően.

Müller Cecília országos tisztifőorvos - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

Idei csúcsán az egy nap alatt elhunyt koronavírusos betegek száma Magyarországon, az operatív törzs ezért továbbra is megfeszített munkában van, miközben az oltás is folyamatosan zajlik.

A járványügyi testület szerdai tájékoztatóján Kiss Róbert a szlovák határátlépés nehezítéséről beszélt:

  • Letkés is Ipolyszalka lezárva
  • az új komáromi hídtól a régi felé kell terelni az autósokat.

Az ügyeleti központ vezetőhelyettese a rendőri tevékenységek közül arról is beszámolt, hogy

  • 201 maszk nélküli embert találtak a rendőrök kedden
  • 4-en a buszmegállóban és a járműveken követtek el ilyen szabálytalanságot
  • vendéglátóhelyek ügyében nem kellett intézkedni
  • 387 intézkedés volt a kijárási tilalom és a csoportosulás miatt
  • 3 kutyasétáltató járt tilosban
  • 44 rendőri intézkedés volt a korridorokon (12 814 ezek összes száma)
  • karanténadatok: 13 247 helyszíni ellenőrzés egy nap alatt, 7411-et rendeltek el az elmúlt napon, mobilon 3632 ember ellenőrizhető.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az online sajtótájékoztatón elmondta, járványügyi számításaik sajnos beigazolódtak, jelentősen nő a kórházban kezelt fertőzöttek száma, de a lélegeztetett betegek száma is rendkívüli mértékben nő, és már a 40-es korosztályban is hirtelen, súlyos formában jelenik meg a betegség, ezért kórházi kezelésre szorulnak.

Kérte az emberek türelmét és kitartását a korlátozások közepette, a járvány "nagy fokú terhelést jelent most már", "rohamos léptekkel haladunk" a kórházban ápoltak rekordja felé.

Közölte, a szerdai nappal újabb adag vakcinák érkeznek a háziorvosokhoz, 250 ezer Sinopharm-vakcinájuk lesz, és Modernát is tudnak használni. A kórházi oltópontokon 114 660 Pfizer-oltással folytatódik a kampány a legidősebbeknek.

Szombat-vasárnap 74 ezer 18-60 év közöttit várnak oltásra eddig nem alkalmazott formában, SMS-t fognak kapni, ők krónikus betegek.

Ők AstraZenecát kapnak - mondta még. Az SMS-t kapók kórházi oltópontokra kell hogy menjenek.

"Az üzenetben benne lesz minden, az oltóhely és az időpont is" - nyomatékosította. A "behívóban" foglaltakat "nagyon pontosan be kell tartani". Müller Cecília kérte, az érkezők, ha lehet, töltsék le a Vakcinainfóról a beleegyező nyilatkozatot, az oltáskor már ne kelljen adminisztrációval foglalkozni. A tajkártyát és a személyit is vinni kell, és olyan öltözékre van szükség, hogy a felkar jól hozzáférhető legyen.

Aki korábban kapott már időpontot a második oltásra, annak az időpontja nem változik, de aki most kap majd még csak elsőt, annak a követő oltás később kerül sorra, nem a korábban megszokott 2-3 hetes szünettel - mondta még. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s