h i r d e t é s

Morawiecki satuba szorult - Mi lesz a lengyel vétóval?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Morawiecki satuba szorult - Mi lesz a lengyel vétóval?

2020. december 03. - 16:06

 

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök tökéletes satuba került, miután a kormányát támogató egyik koalíciós partner azt követeli, hogy vétózza meg a jogállamisági követelmény miatt az uniós büdzsét, míg a másik azt, hogy ne tegye.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök - Forrás: OKO.press

Nehéz helyzetbe került Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő - írja a Business Insider Polska. Zbikniew Ziobro igazságügyi miniszter a kormányát támogató pártkoalíció egyik pártja, a Szolidáris Lengyelország elnöke azzal fenyegetőzik, hogy felmondja az együttműködést, ha a miniszterelnök nem él a vétójogával a jogállamisági követelményekkel összekapcsolt uniós büdzsé elfogadásakor. Eközben a másik kis párt, a Szövetség elnöke, Jaroslaw Gowin miniszterelnök-helyettes ennek éppen ellenkezőjét várja tőle.

Ziobróval ért egyet Jaroslaw Kaczynski, a nagy kormánypárt a Jog és Igazságosság elnöke, aki szintén miniszterelnök-helyettes és Lengyelország legbefolyásosabb politikusa. Gowin minden bizonnyal azért ellenzi a vétót, mert a kormányban ő felel a gazdaság fejlesztéséért, amit elképzelhetetlennek tart uniós pénzügyi támogatások nélkül.

Véleményét azzal támasztotta alá, hogy bemutatta a gazdaság siralmas állapotát mutató számokat, a GDP csökkenését, a munkanélküliség növekedését. A friss uniós pénz valójában első körben a koronavírus-válságból való kilábalást szolgálná. Emellett arról beszélt, hogy az uniós hátszél megszűnése kiszolgáltatná az országot az orosz befolyásnak, ami sokkal komolyabban csorbítaná Lengyelország függetlenségét. (napi.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s